Nové Město nad Metují v Královéhradeckém kraji. Tak se jmenuje místo zaslíbené pro muže, kteří chtějí žít co nejdéle. Alespoň podle dat Českého statistického úřadu. Naděje dožití při narození, tedy průměrný věk, kterého se mohou lidé dožít, tady totiž dosahuje 78,64 roku a je nejvyšší v Česku.

U žen vede tabulku mezi obvody obcí s rozšířenou působností Náměšť nad Oslavou v kraji Vysočina, za níž těsně následuje Nové město nad Metují. Naděje dožití v Náměšti dosahuje 84,03 roku.

Na opačném konci žebříčku se u mužů nachází Bílina v Ústeckém kraji, u žen pak severočeský Litvínov. Naděje dožití je zde zhruba o pět let nižší.

Šťastní Pražané

Podle nedávno zveřejněných dat Eurostatu i českých statistiků ale několikaroční rozdíly nepanují pouze mezi jednotlivými městy, ale také mezi jednotlivými regiony.

Kolika let se můžete dožit.Zdroj: DeníkU mužů dosahují až čtyř let. Nejlépe jsou na tom podle porovnání sestaveného Deníkem Pražané, nejhůře pak pánové ze severu republiky, například Ústeckého či Moravskoslezského kraje.

U žen je rozestup přece jen o něco nižší, tři roky. I u nich se mají šanci dožít nejvyššího průměrného věku Pražačky spolu s příslušnicemi něžnějšího pohlaví z Vysočiny. Nejhůře jsou na tom opět ženy ze severozápadu České republiky.

Odborníci rozdíly přičítají několika faktorům. Například stresu či špatnému životnímu prostředí. Byla by ovšem chyba myslet si, že stres postihuje pouze přelidněnou Prahu. Regiony s nejkratší délkou života totiž dlouhodobě patří mezi ty s nejvyšší nezaměstnaností i zadlužeností obyvatel. Navíc je zde vlivem průmyslového znečištění nejhorší kvalita životního prostředí.

Alena Schillerová (vpravo) a Jana Maláčová.
Schillerová: Zrušení karenční doby vyjde příští rok na 1,5 miliardy

Kulháme za Evropou

Délka života souvisí i se vzděláním a dostupností zdravotní péče. „Vzdělanější lidé se více zajímají o své zdraví, o prevenci, a navíc snáze získají i lepší platy, aniž by museli pracovat v rizikových provozech,“ konstatoval nedávno demograf Tomáš Fiala z Vysoké školy ekonomické v Praze. Například Praha má nejvyšší mzdy, vysoký podíl vysokoškoláků a disponuje i kvalitními nemocnicemi.

Průměrná délka očekávaného života se v Česku dlouhodobě zvyšuje. Loni sice mírně poklesla, jde však o drobný výkyv, průměrně žijeme o několik let déle než před dvaceti lety. Průměr EU je ale stále až o dva roky vyšší. U vyspělých států je to pak daleko více. „Ve východní Evropě je daleko více kuřáků a konzumentů alkoholu. To je hlavní příčina rozdílu v očekávané délce dožití,“ citoval server Euroskop Zoltana Massay-Kosubka z organizace European Public Health Alliance (EPHA).

Ilustrační foto
Lékaři: Cukrovkáře častěji ohrožují infarkty a infekce