Plzeň - Malé lásky je nový typ televizního pořadu, který přibližuje nejen osudy samotných rodin, ale i práci a příběhy porodních asistentek i lékařů, pro něž je rození každodenním posláním. Tzv. dokureality zachycuje v každém díle osudy tří žen a její první díl odvysílá TV Nova právě dnes.

Dva měsíce na začátku letošního roku natáčel štáb televize Nova ve Fakultní nemocnici Plzeň okamžiky zrodu. Pět desítek maminek se s filmaři podělilo o nejemotivnější rodinné chvíle příchod nového človíčka na svět. Lékaři i zdravotnický personál gynekologicko-porodnické kliniky zase dovolil, aby lidé z televize a následně diváci nahlédli do jejich práce. Z více než dvou tisíc hodin natočeného materiálu vznikl pořad Malé lásky, který právě dnes ve 21:35 hod. začíná vysílat TV Nova. Osudy rodin pak budou moci diváci sledovat každou středu. Na tento podzim je připraveno osm dílů.

TVŮRCI MALÝCH LÁSEK. Zleva producentka Radka Váchalová,  přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Zdeněk Novotný a  režisér Radovan  Síbrt.Zdroj: Deník / Josefová Hana

Hlavní producentkou Malých lásek je Radka Váchalová

Proč padla volba právě na Fakultní nemocnici Plzeň?

Hledali jsme špičkovou nemocnici s vysokou porodností, která by vyhovovala i technicky, neboť kamery se upevňovaly na zeď. Tento fakt vyloučil řadu pražských porodnic, jelikož se jedná většinou o historické budovy. Jedním z nejdůležitějších faktorů byl přátelský kolektiv lékařů a sester, který se projektu nebránil. To, že má porodnice v plzeňské fakultní nemocnici krásný interiér, byl bonus.

Jak natáčení probíhalo?

Štáb se střídal na denní a noční směny. V režijní míst-nosti, odkud se kamery ovládaly, pracovalo okolo deseti lidí. V budově bylo umístěno 35 kamer, které pokrývaly cestu od recepce na porodní pokoj. Kamery byly umístěny jen ve dvou porodních pokojích, které byly vyčleněny na natáčení.

Setkávali jste se u rodin spíše se souhlasem k natáčení nebo vás i odmítali?

O projektu jsme předem informovali v naší televizi a nabídli možnost účasti. Zaměřili jsme se samozřejmě na plzeňský region, a kdo měl zájem, ten se nám ozval. Zavolalo nám zhruba sedm stovek maminek, podmínkou byl termín porodu v době natáčení.

Vydrželi všichni přihlášení celé natáčení nebo někdo v jeho průběhu vycouval?

Maminky si mohly v kterýkoliv moment souhlas rozmyslet a z natáčení odstoupit. Po příjezdu do porodnice se to nestalo ani jednou. Jen tři maminky nám ještě před příjezdem napsaly, že si to rozmyslely.

Kolik rodin jste nakonec natáčeli a dostanou se všechny do vysílání?

Natočili jsme pět desítek maminek, ale ne všechny se ve vysílání objeví.

Můžete je alespoň trochu představit?

Většina maminek je z Plzně a regionu. Několik přijelo z Prahy, jedna dokonce z Kolína. Jde o velmi rozdílnou skupinu žen. Jsou mezi nimi vysokoškolačky i maminky sociálně slabší ve věkovém rozmezí devatenáct až dvaačtyřicet let. Je mezi nimi kadeřnice i majitelka penzionu.

Viděly rodiny konečný sestřih? Popřípadě měly možnost ho nějak ovlivnit? Využil toho někdo?

Rodiny konečný sestřih ještě neviděly, ale ani o to nikdo neprojevil zájem. Ozvala se jedna maminka, ale její příběh zatím není zařazen do vysílání. Celé natáčení probíhalo na základě důvěry a je tomu tak i nadále. Měli jsme s maminkami velmi příjemnou spolupráci a věříme, že i ony s námi.

Kolik dílů bude vysíláno? Můžete našim čtenářům alespoň trochu přiblížit koncepci pořadu?

Na podzim budeme vysílat osm dílů. Každý trvá 45 minut a vystupují v něm tři maminky. S maminkou se točil rozhovor u ní doma před porodem, někdy i po porodu. Těžištěm každého příběhu je dění na porodním pokoji před porodem a během něj.

Jaká byla spolupráce s lékaři a zdravotnickým personálem?

Spolupráce s lékaři a sestrami GPK FN byla velmi obohacující. Nemyslím si, že bychom dokázali v jiné nemocnici najít vstřícnější a přátelštější kolektiv. Natáčení se zúčastnila zhruba polovina lékařů, včetně pana přednosty Zdeňka Novotného a pana primáře Vladimíra Kališe.

Zajímavosti z natáčení

● Natáčelo se letos od konce ledna do konce března

● Štáb nepřetržitě pracoval 1344 hodin. Stejně jako zdravotnický personál pracoval na denní a noční směny

● Pořad Malé lásky připravovaly cca čtyři stovky lidí

● O natáčení se zajímalo sedm set maminek

● Po nemocnici bylo rozmístěno 35 kamer

● Natočilo se celkem 2250 hodin materiálu

● Natočeno bylo 50 porodů

● Někdy se nerodilo třeba celé čtyři dny, jindy musely kamery zachytit tři porody najednou

● Nejdelší porod trval 24 hodin, nejrychlejší 45 minut

Maminka Eva Spurná v pořadu Malé lásky a její dcera Zuzanka
Maminka Eva: Natáčení je hezká vzpomínka pro nás i pro dceru