Sedmapadesátiletý muž, jehož celé jméno nemůže redakce zveřejnit z etických důvodů, zejména pak s ohledem na poškozenou, se včera snažil přesvědčit soudce Krajského soudu v Plzni, aby jeho případ otevřeli znovu. Nepochodil však. Návrh na obnovu procesu soud totiž zamítl.

„Pro povolení obnovy řízení nejsou zákonné důvody,“ uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková. Jaroslav K. podle soudu nepřišel s žádnými novými důkazy ani skutečnostmi, které by měly takovou váhu, aby byl případ znovu otevřen.
Soud kvůli návrhu mimo jiné znovu vyslechl znalce z oboru zdravotnictví, který však uvedl, že závěry svého již dříve zpracovaného posudku nemá důvod měnit.

Kauza se vztahuje k incidentu, který se odehrál 9. března 2013 po 22. hodině v Domažlicích. Obžalovaný podle spisu ženě přikázal, aby šla do postele. Když to odmítala, udeřil ji. „Chtěl, aby mu řekla, 'kdo mu nasazuje parohy',“ stojí v obžalobě. Ženu poté podle spisu povalil zády na postel, stáhl jí kalhotky a proti její vůli prováděl zvrhlé sexuální praktiky. Poškozená ještě tu noc skončila s množstvím podlitin na různých částech těla v nemocnici. V důsledku činu se u ní rozvinula vážná duševní porucha.

Plzeňský krajský soud muži za útok vyměřil pět let vězení. Jaroslav K. se verdikt snažil zvrátit u Vrchního, Nejvyššího i Ústavního soudu, ale neuspěl.

Irena Horníková postižený syn Marek kombinované postižení mentální a zrakové
Nikdy se nesmířím s tím, že se mi narodil postižený syn, ale chci udělat všechno pro to, aby byl spokojený