VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Střed Plzně se mění na Kebabistán

Plzeň – Jako v tureckém obležení vypadá centrum Plzně. Právě v něm (ale i na jiných místech) totiž rostou prodejny s tureckým fastfoodem, známým pod názvem kebab, jako houby po dešti.

5.6.2012 13
SDÍLEJ:

Jako v tureckém obležení vypadá centrum Plzně.Foto: DENÍK/Vít Poláček

Tam, kde dříve bývaly trafiky, knihy a další obchody, se nyní vine charakteristická vůně opékaného kořeněného masa.

Většina prodejců otevřela zhruba před dvěma lety. „Přijeli jsme do Plzně a viděli jsme, že je tu málo obchodů, které by nabízely döner, a tak jsme začali uvažovat o příchodu do Čech," říká majitel obchodu Kebabistan na Americké třídě Reza Gümüs. Ten už předtím vlastnil síť podobných obchodů v Německu a s ní i podíl v továrně na zpracování masa. Na Americké třídě otevřel v březnu 2010.

Ve stejném roce začínal i podnik Istanbul kebab na Klatovské třídě.  Majitel, Kurd Abde Havas,  říká: „Chtěli jsme být svobodní, a tak jsme odešli z Kurdistánu, kde nám pořád ztěžovali podmínky pro podnikání."

Na nápad začít v Plzni dělat kebab prý přišel krátce potom, co do města přišel: „Nebylo tu moc jídla, které by šlo koupit na ulici. Grilovala se tu kuřata, někdo prodával párky, ale to nebylo dobré. Navíc postupně všichni zavírali. Tak jsme si otevřeli kebab."

Prodej kebabu nejprve prorazil v Německu. Od sedmdesátých let 20. století,  kdy ho turečtí přistěhovalci začali nabízet, se stal jedničkou mezi fastfoody. A protože prodejci hledali nové trhy, přelila se turecká vlna do Čech.

Úspěch kebabu tkví v kombinaci rychlého, levného a teplého jídla. Nejlevnější malý kebab v tureckém chlebu stojí v Plzni 40 korun, horní hranice se dotýká stokoruny.  Své dokáže i otevírací doba do pozdních nočních hodin. Kebab naproti bývalému Tuzexu má ve všední den otevřeno do půl třetí ráno, o víkendu dokonce až do pěti.

Prodají až 45 kilogramů masa

Mohlo by  se  zdát, že se  tolik prodejců kebabu na tak malé ploše ani nemůže uživit. Tomu by napovídaly i rozdílné strategie, jak upoutat případného kupce.

V podniku Alanya kebab v Rooseveltově ulici nabízejí slevu 10 procent pro hasiče, zdravotníky a policisty. Stačí se prokázat služebním průkazem nebo přijít v uniformě. „Dělám ve zdravotnické službě  a tohle   je taková výhoda pro kolegy," vysvětluje majitel podniku Filip Šimšík.

Alanya, stejně jako Kebabistan na Americké třídě nabízí slevu studentům. Jiné podniky zase lákají na cenu nebo alespoň nápis: Nejlepší kebab.

Boj o zákazníka není ale  bojem o přežití.  „Každý den je to jiné, ale průměr prodeje je tak30 kilogramůmasa," říká spokojeně provozovatel stánku s gyrosem v sadech Pětatřicátníků Jan Čech.

Podobně mluví i Abde Havas, majitel prodejny na Klatovské třídě: „V létě je to špatné, je horko a není škola," říká a vypočítává. „Maximálně prodáme45 kilogramůmasa. Když je to špatné, tak je to tak 15 až20 kilogramů.

Roli hraje i poloha prodejny. Také proto je plno stánků ve středu města.

Autor: Vít Poláček

5.6.2012 VSTUP DO DISKUSE 13
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Nechceme hrát na jedna nula, říká tachovský trenér Martin Knakal

Obžalovaného přivedla do soudní síně eskorta.
4

Ženu týral tak, že chtěla skočit pod vlak

Modelka Diana Kobzanová podpořila tachovský útulek

Tachov – Psí Útulek U Šmudliny v Tachově si vybrala modelka Diana Kobzanová pro svoji charitativní akci.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

FOTO: Chovatelka plemene Aljaška získala pohár starostky

Kladruby – Výstava drobného zvířectva, kterou uspořádala Základní organizace Českého svazu chovatelů v Kladrubech ve spolupráci s tamními chovateli, byla součástí programu pouťových oslav v Kladrubech.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení