„Situaci jsme stejně jako policie začali ihned řešit a podnikli kroky, aby nadále nebyla vystavená riziku a násilí ze strany osob, které se o ni staraly,“ sdělila vedoucí sociálního a zdravotního odboru MěÚ Rokycany Blanka Kohoutová. Dodala, že zmíněná rodina se v Rokycanech zdržuje krátce, de facto měsíc. Informovala také, že o svěření dítěte do péče nerozhodoval Okresní soud v Rokycanech, takže ani doporučující šetření sociálně právní ochrany dítěte se neprováděla tady.

Situace se dotýká dvojice dětí pěstounovy sestry (půl roku, dva roky) a násilí bylo zjištěné na starším děvčátku. Trestní stíhání pro podezření ze spáchání těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby bylo zahájené proti 25leté pěstounce. V sobotu byla vzatá do vazby. Případem se dále zabývají kriminalisté Krajského ředitelství policie PK.

Ilustrační foto
Rokycanští policisté řeší možné týrání holčičky

Zvláštní je, že v případě žadatelů o pěstounskou péči, kteří jsou v příbuzenském vztahu s dítětem, se vyžadují jen šetření z místa bydliště a zaměstnání. Pokud nejde o příbuzenský vztah, musí žadatelé projít psychologickým vyšetřením, už zmíněnými šetřeními a při krajském úřadě ještě vzděláváním pěstounů v rozsahu desítek hodin. „V obou případech má s pěstouny dále pracovat takzvaná doprovázející organizace, což je nezisková organizace zaměřená na podporu pěstounských rodin,“ dodala Kohoutová.

Sdělila také, že co se týče týrání dětí, bohužel ho na Rokycansku jednou až dvakrát do roka řeší. Ne však takové intenzity jako tentokrát. Ve stejné frekvenci zhruba dochází i k zanedbávání péče.