"V Konstantinových Lázních, kde funguje měřicí stanice od roku 1972, byl poslední rekord pro tento den z let 1979 a 1985, a to minus 23 stupně Celsia," doplnil. Teploty pod 20 stupni naměřili meteorologové ve třech ze zhruba 20 stanic v Plzeňském kraji, které měří teplotu desítky let, ale každá různě dlouho. Ve Stříbře na Tachovsku bylo minus 21,1 stupně, v Nepomuku na jihu Plzeňska minus 20,8 stupně.

V Karlovarském kraji registrovala mráz pod 20 stupni polovina stanic. Na Klínovci byl dosavadní rekord minus 13,5 stupně Celsia z let 1992 a 1997. Absolutní rekord pro tento den je v Karlovarském kraji z roku 2012, a to minus 22,8 stupně Celsia.

Vůbec nejnižší zimní teplotu naměřili dosud meteorologové na západě Čech v Klatovech v roce 1939, a to minus 32 stupňů; ve městě se sledují hodnoty kontinuálně už od roku 1912. V Nepomuku, kde se měří od roku 1941, to bylo dokonce minus 32,2 stupně v roce 1956.

Na Šumavě nad ránem naměřili minus 34,5 stupně Celsia

Na pomezí Plzeňského a Jihočeského kraje, na šumavské Rokytské slati, klesla dnes nad ránem na minus 34,5 stupně Celsia. Šlo zatím o největší mráz v této zimě, v minulosti tam však bylo už i přes minus 35 stupně. Podle Adamovského to ale není úplně reprezentativní místo, protože jde o mrazovou kotlinu, tedy o údolí, kam stéká studený vzduch a teploty jsou tam vždy nízké. Rokytská slať z komplexu Modravských slatí je v jádrové zóně šumavského parku, celé území je veřejnosti nepřístupné. Slať je pět kilometrů od Modravy ve výšce 1100 metrů.

"Hranici minus 30 stupňů evidovali dnes meteorologové také na dalších místech Šumavy," řekla Miloslava Starostová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Třicetistupňový mráz byl také například na stanici Perla poblíž Kvildy na Prachaticku nebo na Březníku u Modravy na Klatovsku, kde se teplota dostala na minus 33,8 stupně.

Příliv arktického vzduchu je ukončený, uvedl meteorolog

Dnešní denní teploty na západě Čech by měly být vyšší, mezi minus devíti až minus šesti stupni, podle Adamovského už vlastně průměrná zima. "Příliv arktického vzduch je ukončený. Bude oblačno a zataženo. K večeru přijde okluzní fronta a bude občasné sněžení i v nižších polohách Plzeňského i Karlovarského kraje," řekl. Na horách by mělo napadnout šest až sedm centimetrů sněhu.

Podle mluvčí policie Dagmar Jirouškové nebyla nikde v noci ani ráno hlášená vážná nehoda nebo člověk s omrzlinami. "Naposledy jsme kvůli nim zasahovali v pátek v 07.40 hodin v plzeňské ulici U Radbuzy, odkud záchranáři transportovali do fakultní nemocnice muže s úrazem hlavy a omrzlými dolními končetinami," uvedl mluvčí krajské záchranky Martin Brejcha.