„Příležitost dostanou hráči, kteří nemívají tolik prostoru v lize nebo v evropských pohárových zápasech,“ nechal se před utkáním s Opavou slyšet trenér Viktorie Pavel Vrba.

A svůj slib dodržel.

Na hřiště se tak od první minuty vyběhli například Ivanschitz, Živulič, Zeman, Řezníček, po zranění poprvé nastoupili Kovařík s Pilařem.

Plzeň vstoupila do zápasu jak nejlépe mohla – už ve třetí minutě zahrával rohový kop Zeman a Řezníček umístěnou hlavičkou překonal brankáře Šroma – 1:0.

Ve 12. minutě mohla z brejku vyrovnat Opava, když Hrušku přeloboval Puškáč, ale míč v brance neskončil.

V 17. minutě vystřelil Zeman, Šrom míč vyrazil, ale Pilař ho poslal do sítě – 2:0.

Plzeň byla při chuti a přišly další velké šance – Bakošovu dělovku vyškrábl na roh Šrom a Ivanschitzova střela se odrazila od tyče. Do třetice mohl dát gól Řezníček po parádním centru Zemana, ale sám před Šromem mířil hlavou vedle.

Trenér hostů Skuhravý poslal do druhé půle dva nové hráče Smolu a Zapalača a Opava ožila. Sedm minut po přestávce se trefil Smola, jenže střílel z ofsajdového postavení a gól neplatil. O sedm minut později se po hrubé chybě Živuliče dostal k míči opět Smola a skóroval – 2:1.

V 80. minutě pronikl Puškáč až před Hrušku, plzeňský gólman však skvělým zákrokem zabránil vyrovnání.

Hosté vzápětí nevyužité šance hořce litovali – z protiútoku se trefil Bakoš – 3:1 a v 83. minutě zpečetil postup Plzně do osmifinále MOL Cupu Řezníček – 4:1.

Hlasy po utkání

Pavel Vrba (trenér Viktorie): „Do Plzně přijel soupeř, který chtěl hrát fotbal, bylo to utkání nahoru dolů. Ujali jsme se brzy vedení, což bylo pro nás dobře, protože soupeř ukazoval svoji kvalitu. Ve druhé půli jsme ztratili střed pole, Opava vstřelila kontaktní gól po naší hrubé chybě v rozehrávce. Mohla z velké šance i vyrovnat, a kdyby vstřelila branku, zápas by se určitě vyvíjel jinak. Bylo pro nás dobře, že se tak nestalo, přidali jsme díky zkušenostem našich hrotových útočníků Bakoše a Řezníčka další dvě branky. Před utkáním se Spartou jsem rád, že jsme úspěšně postoupili do dalšího kola MOL Cupu.“ 

Václav Pilař (záložník Viktorie): „Začali jsme dobře, dali jsme brzy gól a to nám pomohlo. Byl to otevřený zápas, šance měla i Opava. Ve druhé půli jsme nechali soupeře vstřelit gól, ale pak jsme ukázali svoji sílu a přidali další tři branky. Cítím se dobře a jsem rád, že jsem mohl po delší době nastoupit.“ 

Roman Skuhravý (trenér Opavy): „Viděli jsme rozdíl mezi první a druhou ligou. Byl to zápas mezi mužstvem, které umí hrát zápasy na výsledek a týmem, který strašně moc chce, má i svou kvalitu, ale dopustí se chyb, kterými dopomůže soupeři k vítězství. Výsledek je pro nás krutý, ale je to zároveň pro nás i velká škola. Tenhle zápas nám pomůže k cíli, který máme, a tím je postup do první ligy. Myslím, že se nemusíme za svůj výkon stydět. Jedeme dál, jsem rád, že jsme mohli takový zápas absolvovat.“

FC Viktoria Plzeň – SFC Opava 4:1 (2:0)

Branky: 3. a 83. Řezníček, 16. Pilař, 81. Bakoš – 59. Smola. Rozhodčí: Dubravský – Wilczek, Myška. Diváci: 3883.

Viktoria: Hruška – Havel, Hájek, Hejda, Kovařík – Zeman (58. Čermák), Živulič (63. Hořava), Ivanschitz, Pilař (73. Petržela) – Bakoš, Řezníček. Trenér: Vrba.

Opava: Šrom – Hrabina, Simerský, Radić, Stříž – Schaffartzik – Kayamba (88. Čelůstka), Jursa, Kuzmanović (46. Zapalač) – Jurečka (46. Smola), Puškáč. Trenér: Skuhravý.