Jejím autorem je historik Alfons Adam a představuje osmnáct míst, na kterých byli během II. světové války lidé z mnoha evropských zemí nuceni pracovat pro nacistickou Velkoněmeckou říši.
Na výstavních panelech se návštěvníci seznámí s historií jednotlivých míst a s pohnutými osudy jednotlivých lidí, kteří byli během války využíváni k práci. Výstava připomíná historii nucené práce v Bohumíně, Dětřichově, Hodoníně u Kunštátu, Karviné, Mostu a dalších městech.

Jeden panel se věnuje i nucené práci v Holýšově. Připomíná historii průmyslu v Holýšově, která měla svůj počátek ve výrobě zrcadlového a tabulového skla. Alfons Adam se ovšem věnuje především výrobě munice v muniční továrně Metallwerke Holleischen GmbH a nucené práci a otrocké práci, kterou muselo v Holýšově vykonávat až 6 000 pracovníků muniční továrny. Jednalo se především o totálně nasazené pracovníky, válečné zajatce a vězně.

Alfons Adam připomíná především příběh vězeňkyně Neus Català, která pocházela z Katalánska. Byla členkou komunistického mládežnického hnutí a během španělské občanské války pracovala v sirotčinci. Po vítězství Franka utekla v roce 1939 do Francie, kde se vdala za anarchistu a zapojila do boje proti vichystickému režimu. Neus Català byla v únoru 1944 deportována do koncentračního tábora v Ravensbrücku a odtud do Holýšova, kde až do konce války pracovala v muniční továrně Metallwerke Holleischen. Po skončení války se vrátila do Francie.

V Domě dějin Holýšovska je navíc možné zakoupit si i katalog k výstavě.

Pekelný ostrov v Holýšově.
Pekelný ostrov se blíží, přijedou The Sweet