V říjnu loňského roku si vyhlédli 34letý Miroslav Lacko a jeho o dva roky mladší bratr Petr telefonní kabel. „Jsou obžalováni z toho, že mezi obcemi Staré Sedlo a Borovany odcizili 456 metrů telefonního kabelu. Při této činnosti byli zastiženi hlídkou policistů z obvodního oddělení v Boru,“ uvedl soudce Okresního soudu v Tachově Josef Junek.

Kabel bratři sundávali přímo ze sloupů. „Stahovali ho pomocí přineseného lana k zemi,“ řekl soudce. Posléze zřejmě chtěli lup zpeněžit. Obvykle se to prý dělá tak, že se izolace kabelu opálí a vnitřní dráty odevzdají do sběru. „Způsobená škoda byla vyčíslena na částku přes osm tisíc korun, ale poškozená společnost požaduje padesát tisíc korun. Započítala náklady na opětovnou instalaci kabelu po celé trase, uvedení do původního stavu a zprovoznění,“ dodal soudce Junek.

Soudní líčení, naplánované na úterní dopoledne se však nekonalo. Starší z bratrů se nedostavil. „Požádal mě, abych ho omluvil, že se sem neměl ze Zhoře, kde bydlí, jak dostat. Kdybyste prý mohl soud o dva, tři dny odročit,“ požadoval Petr Lacko po soudci. Ten žádosti vyhověl, nicméně, jak uvedl, má pracovní kalendář plný až do konce května. „Soud je odročen na 23. května,“ dodal Junek a požádal pozvané svědky, aby se opětovně dostavili k projednání kauzy.