Oba Maďaři převáželi loni v létě v dodávce 76 uprchlíků včetně malých dětí a kojenců. 31. července je v Ostrově u Stříbra zastavila policie a uprchlíky z Afghánistánu a Pákistánu objevila.

Ačkoliv na prostoru zhruba šest krát dva metry se tísnilo několik hodin bezmála osmdesát lidí, oba odsouzení celou dobu tvrdili, že si ničeho nevšimli. Že jeli do Norimberku pro vysokozdvižný vozík, ale o živém nákladu prý neměli ani ponětí.

Automobil řídil Sás, kterého si najal Kapinecz. Sás u soudu tvrdil, že auto zkontroloval jen letmo, myslel si, že je prázdné, ale protože podle jeho slov tento druh náklaďáku nikdy neřídil, nepoznal, že je nákladový prostor plný.

„Řidiče ani spolujezdce jsme nikdy neviděli, ale museli o nás vědět. Když někdo z nás hlasitěji promluvil, ozvalo se okřiknutí a bouchání na plachtu," zaznělo v jedné z výpovědí uprchlíků.

"Druh této trestné činnosti se rozmáhá a my musíme vzít v úvahu zejména generální prevenci," zaznělo mimo jiné z úst předsedy senátu Eduarda Wipplingera při zdůvodňování nynějšího přísnějšího verdiktu.

Soud je čeká i v Německu

Muže odsoudil letos v březnu Okresní soud v Tachově k rok a půl trvajícímu trestu odnětí svobody s vyhoštěním z České republiky na pět let. Oba cizinci tresty přijali a vzdali se práva na odvolání. Státní zástupkyně ale požadovala vyšší tresty a na místě se odvolala.

Další trest čeká oba Maďary zřejmě v Německu, kde budou souzeni pro totožnou trestnou činnost. "Nyní budou vydáni do předávací vazby, aby mohli být dále stíháni ve Spolkové republice Německo," uvedl Wipplinger.