„Událost se stala 9. dubna v době někdy v době od 12.15 do 12.40 hodin. Muž a žena oslovili v České ulici téměř devadesátiletou ženu s tím, že jí jdou vrátit přeplatek za elektřinu ve výši tisíc korun,“ uvedla tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. S touto záminkou se dostali až do domu staré ženy, kde po ní požadovali rozměnění pětitisícové bankovky. „Důvěřivá seniorka odešla pro peněženku, bankovku podvodníkům rozměnila a peněženku pak položila na stůl. V nestřežené chvíli neznámý muž peněženku s částkou přesahující třicet tisíc korun odcizil a společně s neznámou ženou odešel,“ popsala událost tisková mluvčí.

Při vyšetřování případu policisté zjistili, že okradená seniorka nebyla jedinou, koho podvodníci ten den v České ulici oslovili. „Obrátili se na několik dalších seniorů s tím, že vykupují starý nábytek či staré autobaterie. Ani jeden z oslovených je naštěstí do svého obydlí nepustil,“ řekla Jiroušková.

Na základě svědeckých výpovědí sestavili policisté pravděpodobné podobizny obou podvodníků, takzvané identikity. Svědci poskytli i popis muže i ženy. Ti přijeli v osobním tmavě zeleném vozidle, s největší pravděpodobností se jednalo o Hyundai. Registrační značka měla obsahovat písmeno „T“.

„Policisté žádají případné svědky, kteří by mohli k popisovanému případu podat jakoukoli informaci, aby tak učinili na jakékoli policejní služebně nebo na telefonu 974 337 710 či na lince 158,“ obrací se na veřejnost mluvčí.

Identikit podvodníků

Podobných případů na území celé republiky přibývá. Proto Krajské ředitelství Policie ČR zahájilo spolu z Plzeňským krajem projekt nazvaný Bezpečí pro seniory. „Důvody pro vznik projektu jsou nasnadě. Díky své důvěřivosti a například horší fyzické kondici se stávají senioři častým cílem zlodějů a podvodníků. Starší lidé se mohou stát obětí trestného činu doma, na ulici nebo v dopravním prostředku,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Projekt se realizuje i v našem okrese, a to například formou besed se seniory. Konala se už například v Domově pro seniory v tachovské Panenské ulici, příští týden v úterý se uskuteční v Domě s pečovatelskou službou v Plané.

Případů podvedených seniorů bylo v loňském roce několik na různých místech okresu. Pachatelé těchto činů s největší pravděpodobností přijíždějí z jiných částí České republiky. Jsou při vymýšlení nejrůznějších historek a záminek, jak se dostat do domácnosti, vynalézaví. Obracejí se na tu nejzranitelnější skupinu obyvatel, na starší a důvěřivé lidi.

„Apelujeme na všechny občany, aby do svých domů a bytů nepouštěli nikoho cizího – například podomní prodejce, kteří zpravidla nabízejí předražené nekvalitní zboží. Podvodníci se také mohou vydávat za zástupce různých firem, například vodáren, plynáren, elektráren či různých úřadů, s tím, že vám jdou vyplatit přeplatky. Tyto firmy přeplatky nikdy nevracejí prostřednictvím svých zaměstnanců, ale prostřednictvím složenek. Dále to mohou být i osoby, které vám nabízejí odkoupení starých a nepotřebných věcí a podobně,“ varuje policejní mluvčí Jiroušková a dodává: „V případě, že budete podvedeni, neváhejte a kontaktujte ihned policii.“