Naštěstí si střet vyžádal jen několik lehkých zranění, z nichž pouze jediné skončilo pracovní neschopností.

Nehoda se stala loni v srpnu a teď v lednu rozhodl Okresní soud v Tachově o trestu pro viníka. Tím byl řidič nákladního automobilu. Martin Bulejko z Děčínska dostal rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Po stejnou dobu také nesmí řídit žádná motorová vozidla a navíc musí rozhodnutím soudu uhradit vzniklou škodu.

Viníkem nehody se tedy stal řidič nákladního vozidla, který za volantem pravděpodobně usnul. Oficiální obvinění zní, že nevěnoval dostatečnou pozornost provozu na komunikaci a protijedoucím vozidlům. Nejhorší ovšem na tom je, že v době střetu si měl řidič vybírat povinné hodiny odpočinku. „V době dopravní nehody již nejméně o deset minut překročil povolený limit pro nepřetržité řízení vozidla," píše se v trestním příkazu Okresního soudu Tachov.

Kromě toho se prověřením záznamového zařízení prokázalo, že zhruba čtvrt hodiny před nehodou řidič náklaďáku vyjmul z tachografu svoji kartu řidiče a vložil do něj kartu jiného řidiče. Pokračoval dál v jízdě a kdyby nedošlo k nehodě, možná by se na tento manévr ani nepřišlo.

Jak Deníku řekl poškozený řidič autobusu, sám byl překvapen, jak je taková manipulace běžná. „Když jsem se o tom bavil s některými řidiči, odpovídají, že to dělá každý třetí."

Řidiči by si podle Pytlíka měli manipulaci s kartičkami do tachografu raději dvakrát rozmyslet. „Jako řidič autobusu vozím denně desítky cestujících a jsem zděšen z toho, že řidič, který zranil a ohrozil na životě mne a cestující v mém autobusu, měl v době nehody v záznamovém zařízení kartu jiné osoby a tudíž nedodržoval zákonem stanovenou bezpečnostní přestávku. Podle mého názoru způsobil nehodu tím, že usnul, protože do nás narazil na rovném úseku," uvedl dále Leoš Pytlík s tím, že roční trest s dvouletým podmíněným odkladem pro viníka nehody by se měl stát výstrahou ostatním řidičům.

Tachovský řidič autobusu je také rozčarován prvotním jednáním řidiče, který nehodu zavinil. „Na místo se sjely i televizní zpravodajské štáby. Já jsem se vyjádřit odmítl, protože jsem nechtěl dělat žádné závěry dříve, než policie, která nehodu na místě šetřila. On do kamery řekl, že se cítí nevinný. Večer to pak odvysílali ve zprávách po celé republice a já pak před národem vypadal jako podezřelý," popsal své pocity.

Nehoda se stala 12. srpna na silnici mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou, poblíž rybníku Regent. Nákladní automobil řízený viníkem nehody bočně narazil do autobusu. „Viděl jsem, jak jede na čele kolony, za ním asi čtyři osobní auta. Registroval jsem ho a když se přiblížil na vzdálenost asi dvacet metrů ode mne, začal uhýbat ze svého pruhu doprostřed, přímo na mne. Snažil jsem se strhnout řízení ke krajnici, ozvala se rána, prostě už střetu nešlo zabránit."

V autobuse cestovalo kromě řidiče dvanáct lidí. Tržnou ránu na uchu utrpěl samotný řidič autobusu, další cestující utrpěli rovněž tržná rány většinou na hlavě a v obličejové části. Žádné zranění ale nebylo natolik vážné, že by si vyžádalo hospitalizaci, či pracovní neschopnost.

Kromě jednoho. Pětačtyřicetiletá cestující utrpěla zranění oka, které si vyžádalo týdenní hospitalizaci v nemocnici v Plzni a několikatýdenní pracovní neschopnost.

Samosoudkyně Okresního soudu v Tachově Michaela Řezníčková potrestala řidiče náklaďáku, jak je uvedeno v úvodu článku ročním vězením s podmíněným odkladem na dva roky, dvouletým zákazem řízení všech motorových vozidel a náhradou škody. Odsouzený může proti tomuto rozhodnutí ještě podat odpor – do osmi dnů od doručení. „Zatím ještě nevíme, jestli tak učiní, záleží na tom, kdy bude trestní příkaz doručen. Jestli podá odpor, bychom se měli dozvědět do konce měsíce," uvedla soudkyně.