Téměř sto dvacet zaměstnanců společnosti Adex dostalo výpověď. Mezi nimi také pan Petr, který se bál prozradit příjmení. „Nezbývá mi, než si hledat nové zaměstnání. Když nám dávali výpověď, dostali jsme seznam míst, kde hledají lidi,“ řekl nám. Pan Petr pracoval v Adexu, podniku, který byl největším zpracovatelem krůtího masa v Česku, sedm let a jezdil vysokozdvižným vozíkem.

Podnik dluží svým zaměstnancům výplatu za červenec. „Pořád jsme doufaly, že se to vzchopí, ale teď je definitivně konec,“ povzdechly si zaměstnankyně podniku u prodejny na lomské návsi. „Ještě nám dluží výplatu za červenec. Hlavně že manažeři byli dobře placení,“ dodaly. Vedení podniku se o situaci odmítlo s Tachovským deníkem bavit. „Pan ředitel ani správce konkurzní podstaty s vámi mluvit nebudou,“ tlumočila nám žena na vrátnici vzkaz vedení podniku. „Je to bordel, když lidem nechtějí vysvětlit, co se vlastně děje,“ rozčilují se ženy v Lomu.

Obyvatelky bytovek mají strach, že se jim zvýší poplatky za vodu. „Adex platil obci za vodu, teď nám mohou zvednout cenu vody. Ještě že už jsme v důchodu a nemusíme mít ještě starost se sháněním práce,“ shodují se paní Růžena s paní Vlastou, které v Adexu také několik let pracovaly. Jak nám řekl starosta Lomu Aurel Ardeleanu, zatím není jasné, zda a jak se cena vody změní. „Adex provozuje čistírnu odpadních vod a bude ji provozovat i nadále, i když je firma v konkurzu.Myjsme jim vodu prodávali a pro obec to byl významný příjem,“ uvedl starosta s tím, že v době, kdy podnik pracoval na plný provoz, činil příjem do obecní kasy kolem 150 tisíc korun měsíčně. „Ale poslední rok se částka neustále snižovala, v poslední době to bylo kolem dvaceti tisíc,“ dodal Ardeleanu.

Na životě obce se krach firmy podle něj určitě projeví, i když už v Adexu nepracovalo tolik lomských občanů jako v minulosti. Eduard Šimůnek z Úřadu práce v Tachově věří, že postupem času se najde pro lidi propuštěné z Adexu uplatnění. „Momentálně je na Tachovsku kolem sedmi set volných míst. Největší poptávka souvisí s rozvojem průmyslové zóny na Nové Hospodě, místa jsou i v Tachově. Požadavky jsou hlavně na skladníky, manipulační dělníky i dělníky do výroby,“ uvedl Šimůnek.

Podle agenturních zpráv je Adex Lom u Tachova v konkurzu od 3. srpna. Společnost se ocitla v platební neschopnosti a má podle ředitele Blahoslava Dolejšího velké dluhy, informovala ČTK. Jak řekl ČTK správce konkurzní podstaty Vojtěch Levora, celkové pohledávky dvou set věřitelů Adexu se vyšplhaly ke 120 milionům korun. Aby byla firma schopna fungovat, potřebovala by měsíčně zpracovat 400 tun masa. V lednu klesl stav zpracovaného masa na 57 tun.