A dodávají: „Je málo mláďat, umírají rodiče." Právě proto se plzeňští ornitologové snažili dva čapí sirotky umístit k adoptivním rodičům. Jako nejvhodnější se jim jevila některá hnízda obsazená čapími rodinkami u nás na Tachovsku.

V Chodové Plané neuspěli

Původně jeli ornitologové ze Záchranné stanice živočichů v Plzni do Chodové Plané, kde byl na hnízdě potvrzen výskyt dvou mláďat. „Počítali jsme s tím, že jedno z našich k těmto mláďatům přidáme. Po příjezdu na místo jsme však zjistili, že mláďata na hnízdě jsou výrazně větší a že zhruba týdenní rozdíl od těch našich je v tomto věku poměrně hodně znát," říká vedoucí zmíněné záchranné stanice Karel Makoň. Také na dalším vytipovaném hnízdě v Horšovském Týně se setkali s obdobným problémem. „I zde se dalo předpokládat, že jedno mládě na hnízdě bude už oproti těm našim hodně velké a tím pádem by adopce byla v těchto případech hodně riskantní," podotýká Makoň.

Rodiče čapí 
mládě přijali

Naštěstí měli ještě další dvě záložní hnízda se dvěma mláďaty. Jedním takovým hnízdem byla hnízdní podložka na uměle postaveném stožáru v Zadním Chodově. „Na hnízdě byla dvě původní jen o malinko menší mláďata, ke kterým jsme přidali naše jedno zhruba stejně staré mládě. Kontrola průběhu adopce ještě téhož dne ukázala, že naše mládě bylo adoptivními sourozenci i rodiči zatím přijato, a že i začlenění do jiného hnízda zatím zvládá," popisuje dále ornitolog.

Druhé z odchovaných čápat, která pochází původně z Dolního Žandova, pak bylo adoptováno do hnízda v Dlouhém Újezdu. „Tady na námi nově zrekonstruované hnízdní podložce na sušáku hasičských hadic měl hnízdící pár původně dvě mláďata, která byla zhruba před dvěma týdny okroužkována. Při víkendové kontrole však na hnízdě bylo už pouze jedno mládě a to ve stejném věku jako to naše. I tady se ukázalo, že čápi bílí jsou vzornými a tolerantními adoptivními rodiči. S přistrčením dalšího mláděte do hnízda nemají žádný velký problém."

Ornitolog raději 
ani nedýchá

Jak se zdá, obě mláďata čápa bílého mají nové rodiče. Dokud se ale čápi nepostaví na vlastní nohy a nezačnou létat, není vyhráno. „S napětím očekáváme další vývoj situace a výsledky kontrol. Dokud totiž mláďata neopustí hnízdo, tak nelze o úspěšnosti adopce ani mluvit. Proto také zatím raději ani nedýchám, nechci vykřikovat, jak je to úžasné a skvělé a vždy s napětím očekávám, co přinese další den a následné kontroly," neskrývá obavy ornitolog Karel Makoň.

Podle plzeňské záchranné stanice je letošní populace čápů bílých hodně pod dlouhodobým průměrem. Letos přilétli čápi zhruba o dva až tři týdny déle než obvykle. Sice zahnízdilo více čápů, ale mláďata se začala líhnout v době, kdy bylo chladno a hlavně deštivo. Kvůli špatným klimatickým podmínkám došlo k tomu, že z 33 obsazených hnízd 20 párů o mláďata přišlo.