Šestnáct příslušníků dopravní a pořádkové služby tachovské policie a čtyři městští policisté vyrazili včera do ulic okresního města. V rámci celorepublikové akce Zebra měli za úkol na přechodech, křižovatkách a okolí škol dohlížet na bezpečnost dětí. „Tato akce se koná v souvislosti se začátkem nového školního a je zároveň zaměřena na prevenci přecházení vozovky a odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech,“ informoval nás Václav Blahník, mluvčí tachovské policie.

Hlavním cílem Zebry, která potrvá i v dalších dnech, je působit preventivně na účastníky silničního provozu a celkově posílit zásady pro správné a bezpečné přecházení vozovky a tím předcházet úrazům a úmrtím chodců v dopravě. Statistika nehod s účastí chodců hovoří jasnou řečí. V loňském roce se v západních Čechách uskutečnilo 76 nehod, při nichž na přechodech zahynuli dva chodci. V celorepublikovém měřítku pak bylo v roce 2006 na přechodech zraněno 151 dětí, dvě jejich zranění byla smrtelná. V souvislosti s dopravně bezpečnostním projektem rozdávali policisté dětem propagační předměty.

„Mně se líbilo, že jsem dostal rozvrh hodin. Také to, jak se mně policajti ptali, jak se má správně přecházet. Byl jsem z toho tak nervozní, že jsem ze sebe nedokázal vypravit ani slovo,“ svěřil se nám dvanáctiletý Jakub Dostál. Také rodiče, kteří své ratolesti do školy vyprovázeli, byli s policejní akcí spokojeni. „Od nás naše děti rady neberou. Takhle se jich jim dostalo z úst povolaných a rady policistů mají asi větší váhu. Hned mně totiž děti po příchodu ze školy informovaly, jak se mám chovat na přechodu,“ usmíval se František Veselý.

„Mnozí si mohou myslet, že jsou tyto akce zbytečné, protože v prvních školních dnech si řidiči dávají většinou pozor. Jsem přesvědčena, že je Zebra i přesto užitečná. Účastníkem silničního provozu totiž nejsou jen řidiči, ale i chodci. A ti už tak opatrní nebývají. Myslí si totiž, že když vlezou na přechod, jsou nedotknutelní. Až neštěstí je pak přesvědčí, že to mnohdy neplatí. Podobné akce by se ale měly konat častěji, a ne jenom při příležitosti začátku školního roku. Děti chodí do školy i v jiných dnech,“ poukazuje Radka Frantálová.

Glosa autora je zde