Návrh poslankyně za ČSSD Anny Čurdové, který se týká náhradního výživného a podle kterého by měl dlužné alimenty vyplácet stát, vnímají obyvatelé tachovského regionu s rozpaky. Někteří ho vítají, jiní zase poukazují na to, že si stát v tomto směru plete bič sám na sebe.

„A to doslova a do písmene. Jak jsem slyšela, náklady na tyto záležitosti by stát přišly na půldruhé miliardy korun. Navíc, podle mého názoru, bude muset nějaké finance vyčlenit i na to, aby z dlužníků za alimenty peníze dostal nazpátek. Myslím si, že ty by se daly využít účelněji,“ míní Karolína Pokorná z Tachova.

Samoživitelky tento krok ale vítají s povděkem. „To by bylo super. Ale pouze v případě, pokud se vše urychlí. Já už na alimenty od manžela čekám dva roky. Byly mu sice nařízeny nějaké exekuce, ale on střídavě pracuje a pak se zase fláká. A není mu tak z čeho brát,“ poukazuje Blanka Šmejkalová ze Stříbra, na jejíž dvě děti už bývalý manžel dluží téměř dvacet tisíc korun.

Pro zodpovědné rodiče je návrh poslankyně Čurdové těžko pochopitelný. „Nedovedu si představit, jak by státní aparát od lidí, za které by platil alimenty, vymáhal peníze zpátky. A jak bych k tomu přišel já, který na svého potomka vzorně platím,“ kroutí hlavou Marian Kolesnáč z Tachova.

Jemu i řadě dalších obyvatel Tachova připadá vhodnější návrh koalice, která má v úmyslu vyvíjet na neplatiče výživného větší tlak. „Také já zastávám názor, že o děti by se měli postarat jejich rodiče a ne stát. Ti za něj přece nesou veškerou zodpovědnost. Nedokážu si sice představit, jak chce stát donutit platit alimenty ty, kteří nepracujou a nemají majetek, ale je to podle mne daleko účelnější, než vymáhání hodit na hrb státu. Tam by bylo všechno zdlouhavé. Než začne pracovat úřední šiml, dlužníkům dluhy porostou nadále a bude to vlastně vytloukání klínu klínem,“ míní Jan Zhořa z Plané.