K volbám nejde poprvé, ale ne každých se zúčastňuje. „Chodím jenom k volbám, kde můžu volit lidi, které znám," vysvětlila Deníku. A lidi, kteří se ucházejí o přízeň voličů v Milířích skoro všechny zná.

„My s našimi klienty chodíme často na procházky po obci, lidé nás zastavují, hovoří s námi, a proto je znají," doplnila sociální pracovnice Blanka Šmichová s tím, že například při nedávných volbách do Evropského parlamentu volit nechtěla, protože kandidáty neznala. „Rovnou nám to řekla, že ty lidi nezná, tak volit nepůjde," dodala sociální pracovnice.

Ke komunálním volbám ale Andrea (celé jméno není vzhledem k ochraně osobních údajů možné uvést) chodí ráda, protože, jak sama říká, se chce také podílet na tom, kdo bude v obci starostou. Ale Poslanecká sněmovna nebo Senát ji moc nezajímají.

„U voleb vím, jak to chodí, musím ukázat občanský průkaz, jít za plentu, tam udělat křížek u lidí, které chci zvolit, dát lístek do obálky a hodit ho do schránky," popsala. K volbám Andreu často doprovázejí její kamarádi z milířského domova.

V Domově pro osoby se zdravotním postižením v Milířích je Andrea jedna ze dvou klientů, kteří mohou volit. Ostatní mají diagnostikovanou omezenou způsobilost k provádění právních úkonů. Andrea si podle pracovníků domova dokáže číst v novinách, sama si umí prostudovat kandidátní listinu, případně si napsat, koho by chtěla volit.

Druhý z klientů domova, který výše uvedené omezení nemá, ale má jiné trvalé bydliště než v Milířích a volit prý letos nebude.