VYBERTE SI REGION

Ať vám Velikonoce chutnají...

Plzeňsý kraj - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.

25.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Autor: DENÍK/Petra Poláková Uvírová

Velikonoční pečeně Josefa Nejdla, autora kuchařky tradičních chodských jídel

Josef NejdlO Velikonocích si rád pochutnám na pečínce ze skopového nebo jehněčího masa. Nejdůležitější je toto maso vůbec někde sehnat. Kromě česneku, který na skopové maso patří, přidávám ještě uzené, jímž maso spolu s česnekem prošpikuji. Na másle osmažím cibulku, kterou přidám k masu, podliji vodou a pod pokličkou maso hodinu dusím. Další hodinu peču maso odkryté. Nakonec vše zaliji smetanou zahuštěnou hladkou moukou. Skopové maso se musí podávat na teplém talíři.

Vajíčková pomazánka Martina Vyskočila, tvůrce staročeských pokrmů z Nýrska

Martin VyskočilDěláme ji podle receptu od babičky. Dáváme do ní na kostičky nakrájená vajíčka, trochu taveného sýra, kvůli chuti trošičku majolky a šalotky, nasekanou drobnolistou petrželku, sůl, pepř a to je vše. Někdy se tam místo petrželky dala pažitka nebo medvědí česnek a může se přidat i šunka. O Velikonocích nesmí u nás vajíčková pomazánka chybět a stejně tak na akcích, které před Velikonocemi děláme.

Mazanec Jitky Hrubé, mistrové odb. výcviku pekařů v Klatovech

Jitka HrubáPotřebujeme 1 kg polohrubé mouky, 250 g cukru, 250 g tuku, nejlépe je použít tři druhy, třeba sádlo, máslo a nějaký další tuk. Dále 80 g droždí, malou lžičku soli, čtyři až pět žloutků, citronovou kůru, 200 g rozinek nebo kandovaného ovoce a vodu nebo mléko. Vytvoříme těsto, necháme vykynout a vytvoříme bochánky. Před pečením je ještě dozdobíme, nastřihneme křížek, „namašlujeme" vajíčkem, posypeme mandlemi a pak pozvolna pečeme. Kromě rozinek můžeme použít i různé sušené ovoce, do těsta lze použít i ořechy, i když těsto pak zešedne.

Jarní buchta od kuchařek z rokycanské MŠ U Saské brány

Je lehká, vláčná a velice chutná. Potřebujete 350 g jemně nastrouhané mrkve (lze přidat i jablko, tentokrát ale hrubě postrouhané, anebo banán; je možné si také vybrat jen jednu surovinu, pokaždé ale dodržet gramáž), 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice (nejlépe třtinového), 1,5 dcl oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva a cca 1 dcl rumu (griotky). Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme, vlijeme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě cca na 170 stupňů) 35 – 40 minut. Vychladlé krájíme na řezy. Na Velikonoce lze těstem naplnit i tradiční velikonoční formy a po zchladnutí polít oblíbenou polevou.

Velikonoční zelený ležák Evy Strakové, sládka Purkmistra, Pivovarského dvora v Plzni

Eva StrakováNa velikonoční svátky vaříme zelený ležák z žateckého chmele a plzeňského sladu, dochucený třemi bylinkami – meduňkou, kanabisem a mařinkou vonnou. Doba ležení je standardní, a to čtyři týdny. Dalším naším velikonočním pivem bude letos světlý čtrnáctistupňový vídeňský speciál, pro který je charakteristická nasládlá hebká sladovost s příjemným kořeněným dozníváním. Jde o pivo z žateckého chmele, plzeňského a vídeňského sladu, který pivu dodává oříškovou vůni a chuť.

Králičí roláda Martina Kotka, šéfkuchaře Restaurace 12 v Plzni

Martin KotekRoláda je z běžných surovin, zkusit ji může každý. Z králíka je potřeba připravit vykostěný plát na roládu. Ten pomažeme rozmixovanou směsí z ořezů, vajec , tymiánu, mouky, strouhanky a nastrouhaného uvařeného celeru. Poté poklademe slaninu a na ni opět směs. Položíme nakrájenou vařenou mrkev a řapíkatý celer a roládu svážeme. Pečeme na smažené cibulce zalité vývarem přiklopené na 180 stupňů 50 minut, odklopíme a na 160 stupňů za občasného otáčení 45 minut dopečeme. Šťávu zahustíme jíškou a dochutíme česnekem, solí a pepřem. Tymián a česnek dodá roládě zajímavou chuť a vůni, tak jím nešetřete.

Pravá staročeská nádivka Hany Štollové, která jí ve Stříbře vždy obdarovává celou ulici

Hana ŠtollováPotřebujeme 650g uzeného masa, 250ml vývaru z masa, 7 vajec, 50 g másla, 7 rohlíků, misku kopřivových listů, misku jarních bylinek, pažitku, nať cibulky, popenec (nemusí být), sůl, pepř. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme je vývarem (můžete i mlékem). Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s máslem a solí, přidáme maso nakrájené na kostičky, přidáme bylinky a vše promícháme. Do hotové směsi nakonec přimícháme bílky. Ve zapékací misce vymazané máslem a pečeme při 180 °C 30 minut.

Autor: Redakce

25.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Rekonstrukce potrvá rok

Stříbro - Hradby protínající Stříbro bohužel způsobily již nejeden problém. Postupně se ale již začaly rekonstruovat. Nyní přichází další etapa.

Zemětřesení umíme spustit, ale nikoliv zastavit

Rozhovor s předním českým seismologem Janem Zedníkem o tom, kde na Zemi hrozí největší katastrofy při otřesech půdy, proč se tragická zemětřesení budou stále opakovat a jak se pozná, když někde na planetě zkoušejí atomový výbuch nebo zkolabuje jaderná ponorka.

Kdy doženou Afroameričané bílé? Za 228 let

Průměrná černá rodina se ve Spojených státech dostane na současnou úroveň bílé rodiny za 228 let. To je hlavní zpráva výzkumu amerického institutu pro politická studia IPS a společnosti pro ekonomický rozvoj CFED. Současná americká politika navíc rasovou nerovnoměrnost prohlubuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies