Schválila to rada města na zasedání zastupitelstva. Zastupitelstvo řešilo tuto problematiku ne přes podmět ředitele penzionu, ale na přímé připomínky obyvatel domova.

„Náš domov pro seniory pořádá jednou za dva roky sezení se starostou města Ladislavem Macákem. Na tomto sezení senioři probírají, co je tíží a trápí na problematice města, kde bydlí. Starosta jim popřípadě vysvětlí to, čemu nerozumí a rozeberou každý problém,"vysvětlila sociální pracovnice domova Simona Peteříková.

Na tomto sezení si obyvatelé domova postěžovali, že je trápí obtížná doprava na městský úřad, který se zhruba před rokem přestěhoval do Hornické ulice a pro seniory je velice problematické se na úřad dostat.

„Na úřad potřebuji tak dvakrát,někdy i třikrát do týdne,"sdělila Deníku seniorka z domova Irena Baxová a dodala: „Pěšky se na úřad o holích nedostanu. Jsou tu obyvatelé, kteří jsou na tom pohybově hůř a ti jsou úplně zatracený. Jede sice autobus do města, ale když jede autobus, tak se stává, že má vysoký schody nebo tam není rampa pro vozíček. Pro zdravého člověka je to všednost, pro nás seniory je to velice namáhavá situace. Pro některé z nás i nemožná."

Autobusy směrem na městský úřad jezdí, ale nazpět jezdí půl hodiny od příjezdu. Za třicet minut si nestihne vyřídit věci zdravý, mladý člověk, natož senior, kterého bolí nohy.

„Překvapuje mě, že není značení v jízdních řádech, který autobus je vhodný na přepravu vozíčkářů a který ne,"posteskla si Peteříková.

Na zasedání zastupitelstva sdělil starosta Ladislav Macák: „Od 1. května tohoto roku zavedeme v pondělí a ve středu linku autobusů městské hromadné dopravy v takovém časovém rozmezí, aby si bez problémů senioři vyřídili na úřadech vše potřebné."

Seniory i pracovníky domova překvapilo, jak rychle úředníci vyřídili jejich trápení s dopravením se na úřady.

„Bydlím v domově se svým manželem už od 4. března 1993, takže tomu bude dvacet let, co jsme si s manželem přebírali svůj byt,"vypráví Baxová.

Bydlení v domově se jí moc líbí a je spokojená. S jiným by určitě neměnila

„Jsem moc ráda za to, že se pan starosta přijde podívat, že nás vyslechne, a překvapilo mě, jak rychle celou situaci vyřešil," dodala Baxová.

Gabriela Jägerová