Hostem přednášky byl také Martin Fencl, koordinátor dopravy Plzeňského kraje, který informoval o chystaných změnách a nechal nahlédnout pod pokličku budoucnosti autobusové dopravy. Návštěvníci se tak dozvěděli, jaké Plzeňský kraj chystá změny a také požadavky na vybavení a zařízení autobusů. „Po nucené optimalizaci dopravních spojů počet cestujících vzrůstá. Plzeňský kraj má zájem na fungujících spojů a autobusovou dopravu řadí vysoko. V brzké budoucnosti by se tak cestování autobusem v okrese Tachov mělo přiblížit například cestování v metropoli. Do autobusů přibudou nové přístroje na výdej jízdenek, které budou schopné akceptovat Plzeňskou kartu a platební kartou na nich bude možnost jízdné uhradit," nastínil Fencl.

Další chystanou změnou bude nákup jízdenky pomocí mobilu a systém jediné jízdenky, který využívají cestující na dráze při více přestupech. Změn doznají i zastávky. Spoje budou více propojeny s vlakovými, aby spojení navazovala. V Plzni se chystá projekt zastávek před hlavním vlakovým nádražím, ve Stříbře bude postupně k vlakovému nádraží jezdit také více autobusových spojů.

Bude se chystat výběrové řízení na poskytovatele veřejné autobusové dopravy v kraji, které musí do roku 2019 znát vítěze. Ten musí splnit řadu podmínek. Mezi nimi je například povinná klimatizace a polovina autobusů musí být nízkopodlažních. Samozřejmě musí umět akceptovat Plzeňskou kartu a mít hlášení stanic.

V další části sobotní akce se její účastníci vrátili k promítaným starým fotografiím, ze kterých mimo jiné vyvodili zajímavost kterou bylo, že většina zastávek autobusové dopravy se v minulosti nacházela na náměstích.