„Studenti ze SOU Planá k nám jezdí na praxi pravidelně a už nějakou dobu. Jde o studenty, kteří se připravují ve studijním oboru pečovatelství a teoretické znalosti uplatňují v praxi v našem domově," představil stávající spolupráci s SOU Planá ředitel zařízení v Milířích Karel Račák.

Zahraniční hosty během prohlídky zařízení seznámili pracovníci domova s prostředím a činnostmi, prostor byl dán seznámení se s odbornými terapiemi – Snoezellen, arteterapie, ergoterapie a podobně.

„Chtěli bychom, aby naši hosté poznali domov Milířích co nejvíce a do budoucna jsme navázali co nejužší a nejhlubší spolupráci. Hledáme především jiné zkušenosti než mají ostatní, proto Belgie, a to je také možné, že je tu osobní přátelství. Navíc Belgičané aktivně hledají spolupráci v tomto regionu," doplnil učitel ze SOU Planá Vladimír Kasík.

Všichni ke stolu usedli s tím, že detailní výměna informací je nezbytnou podmínkou pro zahájení úspěšné spolupráce.

„Domov v Belgii jsem poznal osobně a můžu říci, že je co poznávat a jsou zkušenosti, které je možné si vyměňovat," poznamenal učitel Kasík.

Pokud dojde k úspěšnému propojení myšlenek všech subjektů, očekávají další prohloubení a realizaci projektu v příštím roce.

„Jsme tu proto, abychom společně probrali projekt o navázání spolupráce podrobněji a do detailů. Také, abychom si společně promluvili o tom, jaké aktivity dokážeme společně zvládnout. Doufáme, že se zde naučíme spoustu nových věcí. Už teď na začátku vypadá spolupráce velice zajímavě. V České republice jsme poprvé v takovém to zařízení a na další spolupráci se těšíme," uvedl pro Deník pracovník z belgického Schoonderhage Dirk Brejou.

Pro zahraniční hosty společně připravili, na několik následujících dnů, doprovodný program. „Pro hosty z Belgie jsme připravili prohlídku jízdárny ve Světcích a odbornou exkurzi pivovaru v Chodové Plané, kde se jim bude věnovat sám prezident Jiří Plevka," představili plánovaný program zaměstnanci Domova Milíře.

Dále je čeká prohlídka základní školy v Plané, která je součástí SOU Planá. V neposlední řadě navštíví klášter v Kladrubech, pivovar v Plzni, muzeum a zámek v Manětíně.

Od belgických hostů pak pracovníci českých zařízení dostali dary v podobě dvd a brožury, jak vzniká v Schoonderhage divadelní představení – jde o čtyři roky tvrdé práce a tréninku i s obyvateli se středně těžkým postižením. Přičemž se scénář píše až po několika dnech secvičování. Je uzpůsoben obyvatelům tak, aby si našli svoji vhodnou roli.