Více atraktivní pro lidi jsou dětské filmy, na které přijde dvacet i třicet lidí.

U letního kina byl rozdíl návštěvnosti, oproti tomu klasickému, vidět, a to hned v několikanásobném počtu. Už proto, že mohli divákům nabídnout některý z novějších filmů.

„V létě se nám podařilo promítnout film Domácí péče týden po premiéře. Film byl hodně propagován a lidé ho mohli vidět i na Filmovém festivalu v Karlových Varech, tak jsme zaplnili osmaosmdesát míst. Když lidem nabídneme tento film za sedm, osm měsíců po premiéře, už tolik zájmu nebude, protože kdo ho chtěl vidět, zajel si do Plzně," uvedl ředitel Městského kulturního střediska ve Stříbře David Blažek.

V současné době můžou promítat staré formáty na 35 mm pásce nebo na DVD. Takže vám film představí až v době, kdy si jej může každý sám koupit nebo ho vidět na internetu.

Na jaře letošního roku si Městské kulturní středisko zažádalo o dotaci na digitalizaci kina. Rozhodnutí, zda do takovéto změny jít či ne, už je v rukou zastupitelstva města Stříbra. Zatímco se před pár lety pohybovaly náklady na digitalizaci kolem 5,5 milionu korun, v současné době lze pořídit tuto techniku kolem 2 milionů. „Státní fond na podporu české kinematografie nám přidělil dotaci ve výši šest set tisíc korun. Teď je otázkou, zda město částku milion a půl dofinancuje," doplnil.

Zmiňme ještě, že chce vedení MKS pořídit takzvanou 2D technologii – tedy promítání na klasické plátno. 3D technologie by byla zbytečným nadstandardem, který je o dosti nákladnější a z filmů není tolik na výběr. Pro fanoušky 3D filmů není cesta do plzeňských kin tak dlouhá a na film mohou zavítat tam.

Promítací technika, kabeláž a zabudování zvuku, to jsou změny, které by při digitalizaci kino neminuly. Nejde o výraznější stavební změny a už vůbec by se nemuselo kino překopávat nebo do úprav více zasahovat. „Pro nás to znamená hlavně to, že změníme strukturu filmů a že můžeme promítat hned, kdy film přijde do kin jako novinka," uvedl ředitel.

Co se jisto jistě změní by byla cena filmů, ta by byla ve všech kinech podobná.

Dne 17. září jde návrh na digitalizaci k rukám zastupitelů města Stříbra a bude se rozhodovat. Starosta Karel Lukeš tento návrh podporuje: „Dostali jsme poměrně vysokou dotaci a já digitalizaci kina budu jedině podporovat. Kino se dá využívat i jinak než k promítání filmů, ale bylo by jenom dobře, aby se tu daly promítat filmy hned po premiérách a ne se zpožděním několika měsíců."

„Digitalizaci kina jsem probíral i s jinými městy. Například v Horšovském Týně přešli k této změně v roce 2011 a graf, který si nechali zpracovat, mluví jednoznačně ku prospěchu a jasném nárůstu návštěvnosti v místním kině. Nebo také kino v Dobřanech. Ty mají ta plzeňská kina skutečně blízko a přesto jsou s návštěvností velice spokojeni a rozhodně se jim pořízení digitalizace vyplatilo. Taková kina můžou lidem nabídnout i festivaly nebo přenosy z různých koncertů," popsal Blažek.

Současný stav návštěvnosti kina je neudržitelný. Digitalizace je jediným řešením, jak diváky do sedadel nalákat a pozvat je tak na premiéry, které se odtajňují veřejnosti. „Za současného stavu by se to dalo zřejmě provozovat další jeden nebo dva roky, ale upřímně si bez digitalizace a možnosti nabídnout nové filmy nedokážu příliš budoucnost kina Slavia představit," ukončil ředitel.