Jeden pisatel dokonce poslal peníze. „Přišel mi anonymní dopis Pisatel upozorňuje na muže, který už tři měsíce sedí na autobusovém nádraží. Je prý celé noci a dny venku, v dešti, mrazu, chladu. Pisatel se táže, zda neexistují instituce, jež by se o podobné osoby postarala,“ svěřil se starosta Miroslav Nenutil. S bezdomovci má zkušenost i pětitisícová Planá.

„Občané se mě rovněž ptají, jestli má radnice snahu pomáhat bezdomovcům,“ potvrzuje zdejší starosta Karel Vrzala. Nabídl prý skupince vágusů dokonce i provizorní bydlení. „Na oplátku jsem chtěl, aby odpracovali brigádnické hodiny pro město. Všichni ale odmítli, zahálčivý život jim vyhovoval,“ popsal Vrzala. Starosta Stříbra dostal dopis s penězi, aby pomohl bezdomovcům.

„Dopis byl z z Přimdy, pisatel se podepsal jako Jaroslav. Zatímco v prvém dopisu se pisatel zmiňuje o bezohlednosti, bezcitnosti, lidských právech, z druhého doslova vypadly dvě bankovky nemalé hodnoty a zároveň i návrh řešení,“ popisuje starosta. Podle něj ale dopisování na radnici nebo posílání peněz nemají se systematickým řešením moc společného. „Každopádně panu Jaroslavovi děkuji za jeho příspěvek a tímto prostřednictvím mu sděluji, že jeho peníze budou dobře využity,“ vzkazuje Nenutil. Město Stříbro má podle Nenutila vyhrazené prostory, kde mohou lidé bez střechy nad hlavou přežít celou zimu.

„Závisí jen na nich, zda nabídky využijí. I náš člověk tak loňskou zimu strávil, ale letos tam být nechce. Platí se totiž deset korun za den a on prý „na to nemá,“ říká starosta. Pravda je údajně taková, že bezdomovcovy pravidelné příjmy by mu to umožňovaly, to by se však v jeho okolí nesměly povalovat krabičky od cigaret nebo vína. „Nepříznivou životní situaci mu ještě umocňuje jeho špatný zdravotní stav a podle posledních informací byl hospitalizován na jednom plicním oddělení,“ zmínil se Nenutil. Toto je podle Nenutilova mínění krajní řešení. „Podobnými případy se systematicky zabývá sociální odbor městského úřadu.

Nutná je však spolupráce klienta s úřadem a pokud i ta selhává, nezbývá mi nic jiného než dodat, že každý je strůjcem osudu svého,“ uzavřel první muž stříbrské radnice. Jak dodává starosta Plané, bezdomovci o žádnou pomoc ve skutečnosti nestojí. „Museli by změnit svůj životní styl, a aspoň trochu pracovat, a to oni nechtějí,“ myslí si Vrzala.