Cenu si převzal starosta města Bezdružice Jan Soulek v sobotu 20. května při slavnostním předávání na pražském Vyšehradě.
Ocenění za povedenou rekonstrukci náměstí získalo město Bezdružice už v loňském roce. „Přihlásili jsme se do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2015, kde jsme v kategorii Veřejná prostranství (parky, náměstí, návsi) získali nominaci. To nás inspirovala k přihlášce do projektu putovní výstavy Má vlast cestami proměn 2016,“ řekl Tachovskému deníku starosta Bezdružic Jan Soulek.

Putovní výstava pak prošla městy napříč Českou republikou. V průběhu výstav měla veřejnost možnost seznámit se s přihlášenými projekty a hodnotit je. Na Tachovsku si proměny z Plzeňského a Karlovarského kraje mohli zájemci prohlédnout ve Stříbře a v Bezdružicích. „Ze získaného ocenění máme velkou radost a je pro nás znamením, že jsme se vydali správnou cestou. Z nevzhledného náměstí jsme dokázali udělat přívětivou, klidnou zónu pro návštěvníky Bezdružic, ale i pro naše obyvatele, kteří zde žijí, protože náměstí slouží zároveň jako obytná zóna,“ doplnil starosta.

Jana Hrčková
Místostarostka Jana Hrčková rezignovala. Chce se vrátit k práci ve škole

Plány na rekonstrukci bezdružického náměstí se rodily téměř deset let a teprve před dvěma lety byly zahájeny stavební práce, jejichž výsledkem je jeho proměna. „Cílem projektu byla komplexní rekonstrukce prostoru náměstí, kterou se nám v průběhu roku 2015 podařilo přibližně ze dvou třetin uskutečnit. Byla provedena výměna povrchů za žulovou dlažbu, silniční průtah náměstím dostal nový asfaltový koberec. V rámci projektu jsme provedli kompletní rekonstrukci veřejného osvětlení, při kterém byly kromě instalace nových lamp nasvíceny LED svítidly i kostel Nanebevzetí Panny Marie a sousoší svatého Floriána. V blízkosti sousoší svatého Floriána jsme vysázeli tři lípy malolisté. Součástí obou etap rekonstrukce náměstí bylo také vybudování dešťové kanalizace,“ doplnil Soulek a dodal, že náměstí ještě v brzkých letech čeká kompletní dokončení.

„První etapu jsme financovali s využitím dotace z Regionálního operačního programu Jihozápad. Na druhou etapou jsme dotaci nedostali a hradili jsme ji z rozpočtu města s pomocí bankovního úvěru. Peníze ale nevystačily na rekonstrukci celého náměstí. Necelá jedna třetina náměstí na rekonstrukci ještě nějakou dobu musí počkat.“ uzavřel starosta.

Oprava vozovky silnice mezi Planou a Kočovem
Dálniční přivaděč se opravuje kvůli korozi