Letošní ročník ovlivnila nepřízeň počasí. Přesto se organizátorům podařilo strojově upravit stopu na čtyřkilometrové trati. A protože se jedná o přeshraniční běh, částečně upravená byla trať i do Čech na Zlatý Potok. Tam na účastníky čekalo připravené pohoštění v chatě Ski klubu. Část trati do Čech se jela na vlastní nebezpečí, protože neměla dobré sněhové podmínky. Přesto se i na tento desetikilometrový úsek vydala nejen řada běžkařů ale i pěších. „Šlo o neoficiální část závodu a účastníci sem nebyli nasměrováni. I tak jich k chatě dorazilo sto padesát. Zvítězil totiž letitý zvyk," sdělil za české organizátory Petr Šatra ze Ski klubu.

V mrazivém a mlhavém počasí se zhruba dvě hodiny po staru zaregistrovalo přes sto třicet lidí převážně z Německa. Nechyběli ale ani Češi. „Jezdím sem už několik let, tak i letos si vyjedu na běžkách. Sejde se tu vždy dobrá parta lidí a hlavně je to sem z Tachova kousek," sdělil Deníku jeden z lyžařů na startu. Akce oficiálně končila úderem čtrnácté hodiny. Podle německých organizátorů se celkem na trať vydaly stovky aktérů přeshraničního běhu. Registrovaných i bez zápisu kolem šesti set dohromady.

K vidění byly v místě ski areálu i rolby a sněžné skútry se saněmi záchranářů. „Ukazujeme zde techniku, kterou používá Červený kříž," poukázal Rudolf Pannrucker za německé organizátory.

Přeshraniční běh každoročně navštíví nejen běžkaři. Na trať vyráží také pěší nebo rodiny s dětmi a sáněmi. Akci organizuje ski centrum Silberhütte. Z české strany spolupracuje Ski klub Zlatý Potok.