S mírnou skepsí vnímá předseda Okresní agrární komory v Tachově Stanislav Eberle iniciativu republikové komory. Ta chce umravnit obchodní řetězce. Někdy v příštích dnech má dojít k blokádám zásobování, a to hlavně tam, kde prodávají čerstvé maso. „Řetězce svojí obchodní politikou škodí českému zemědělství, nedodržují zákony a nastavují nemožné podmínky dodavatelům. Ovšem blokády zásobování by nakonec mohly popudit zákazníky a ještě více deformovat pohled veřejnosti na zemědělství,“ myslí si Stanislav Eberle.

Na Tachovsku žádný „zlý“ řetězec není, zemědělci by za takovým museli jet do krajského města. Eberle tvrdí, že si neumí sám sebe představit, že se postaví u obchodního centra a bude bránit vykládání balíčků hovězího a vepřového. Tahle představa se ostatně zajídá i ostatním zemědělccům. „Musíme zákazníky informovat, že nedostávají kvalitní maso a že je řetězce šidí i na kvalitě některých dalších dovážených výrobků, ale blokáda asi není šťastný nápad,“ myslí si předseda zemědělského družstva Vlčák Černošín Vladislav Moravec. „Protesty úplně nezatracuji. Určitý smysl mohou mít. Vždyť proti počínání řetězců, které nedodržují zákon o značení masa, je nutné zakročit. Když my vedeme kravám podrobné záznamy, měl by zákon platit i pro prodejce masa,“ říká Eberle. Většina agrárníků z Tachovska se ale bojí, že radikální postup, jaký tu ještě nikdy nebyl, může být rizikový.

Zákazník vůbec nemusí pochopit, k čemu protesty směřují. Amůže zemědělce obvinit z toho, že zase něco chtějí. „Takový je bohužel v současnosti náš mediální obraz. Podporují ho k naší nelibosti i mnozí politici,“ tvrdí Eberle. V uplynulých dnech měli zemědělci sledovat zásobenost řetězců ve svém regionu, zjistit podíly mléčných a masných výrobků v nabízeném sortimentu a obzvláště se zaměřit na značení masa, které často neodpovídá českému zákonu o potravinách.