Na návsi Kurojedech jsou dva rybníky kterými protéká potůček a ten odvádí přebytečnou vodu z obce pryč. Strouha ale dělá obyvatelům obce s přibývajícím podzimem stále větší vrásky na čele. Ti očekávají se začátkem podzimu také změnu počasí. V případě že více zaprší nebo přijdou prudké lijáky, obávají se, že zarostlá a neudržovaná strouha nedokáže plnit svoji odvodňovací funkci a obci budou hrozit povodně. Nejvíce postiženi jsou ti, kteří bydlí ve spodní části obce. „Trápí mě to pokaždé když vyhlédnu z okna. Strouha je zarostlá. Voda tudy nemůže pořádně odtékat. Minulý rok pokáceli silné kmeny a slíbili, že vytrhají i kořeny. Na to už ale nedošlo a letos se vrby omladily a podívejte, jak to tady vypadá," ukázal nám zarostlý potůček rodák a obyvatel obce Kurojedy Václav Rožánek.

Ten má dům ve spodní části obce a jak sám říká, zažil tady už nejméně tři povodně. Při jedné musel škodu řešit i s pojišťovnou. „Při bleskové povodni mi nateklo do garáže skoro půl metru vody. Měl jsem tam auto, všechno bylo mokré. Vysušit se to už pořádně nedalo, škoda byla velká. Nechci to znovu zažít," popsal situaci obyvatel obce.

Obyvatelé obce o problému jednají i s městem Bor. To z řešením pomáhá jak může, zároveň ale obyvatele upozorňuje, že pozemky jsou v majetku Povodí Vltavy..„Strouhu už vloni vyčistili a zbavili stromů a keřů. Další schůzku s vedením Povodí Vltavy máme naplánovanou na příští týden, při ní se dohodneme, co se s tím místem dál udělá. Do listopadu by ale měl být problém vyřešený." řekl Deníku tajemník Městského úřadu v Boru Miroslav Cvrk.

Povodí Vltavy má ve správě třiadvacet tisíc kilometrů malých i velkých toků v České republice. „Pohybujeme se v živé přírodě, ta se stále utváří a dorůstá. O toky se staráme nepřetržitě. Máme na jeden rok dopředu zpracovaný plán prací. Pokud se jedná o vysekávaní a udržování břehů řek, potůčků a rybníků tak je to ve vegetačním období nikdy nekončící proces,," vysvětlil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Jaroslava Hohlová