Samotná osada se zámkem a její okolí, včetně lesů a alejí za humny. Pak je tu několik velice cenných lokalit, mezi něž patří i Bor a jeho nejbližší okolí.

Památný kaštan v Boru

Začněme tedy přímo v Boru a to jediným zdejším památným stromem Borským kaštanem, tedy jírovcem maďalem. Zajímavé jsou údaje o jeho odvodu kmene. V roce 1981, kdy byl strom vyhlášen, je uváděn obvod 3 metry, v roce 2010 v publikaci o památných stromech Plzeňského kraje uvádí Dr. Michálek již 4,15 metru. To je nárůst o více než metr za 30 let. O památném stromořadí dubů při silnici z Boru do Stráže jsem již psal v některém z dřívějších povídání. Jen připomenu, že je zde uváděno 115 stromů. Určitě mnozí z vás alejí již projížděli. Stejně tak jsme psal o krásném a s místním kostelíkem pohledově srostlém Skviřínském dubu.

Na zmíněnou silnici v místech zemědělského objektu pod Tažným rybníkem navazuje další krátké, leč pěkné dubové stromořadí, námi zatím nezdokumentované. Naproti v polích, pod Chudým rybníkem nepřehlédněte nápadný krajinářský prvek. Dubové stromořadí ve tvaru písmene U. Jde jistě o pozůstatek hráze zaniklého rybníka.

Zámecký park

Silnice do Stráže dále prochází společně s tratí mezi rybníky Oborou a Středním k zastávce Bor a k odbočce na Nový Dvůr. I v tomto místě lze zmapovat více zajímavých stromů. Přímo v pásu podél silnice jsou to například dva větší duby letní s obvody kmenů 3,61 a 3,86 metru, nebo topol šedý s obvodem kmene 4,15 metru. V náletových lesících po obou stranách silnice roste řada mohutnějších modřínů, z nichž 5 dokonce překročilo svými obvody kmenů 3 metry.

Samozřejmě, že nejvíce starých stromů v Boru naleznete v zámeckém parku, proto jsem si ho nechal jako bonbónek na závěr. Asi nikoho po přečtení úvodních odstavců nepřekvapí, že kostru parku tvoří velké duby letní. Věnovali jsme se borskému zámeckému parku letos na podzim a změřili tam v sychravém listopadovém dni 20 stromů a jeden pařez (dubový s obvodem téměř 5 metrů v půl metrové výšce nad zemí). Dvaadvacátou dřevinou byla lípa srdčitá rostoucí mimo park u silnice před objekty Agroservisu.

Zpět k rozsáhlému přírodně krajinářskému parku s loukami a rybníky, s průhledy na novogoticky přestavěný a romanticky upravený bývalý vodní hrad. Nejmohutnější dub letní roste v areálu letní tančírny s krytým pódiem a dětským hřištěm. U dalších 14 dubů letních máme zaznamenány obvody kmenů v rozmezí od 3,75 do 4,68 metru. Samostatně se zmíním ještě o pyramidálním dubu letním, o výrazné solitéře v louce na západním okraji (obvod kmene 4,9 metru, měřeno níže, pod rozvětvením). Z jehličnanů nás nejvíce zaujala bizarně rostlá borovice vejmutovka s obvodem kmene 3,49 metru, na dohled od pyramidálního dubu.

Není houba jako houba

Na úplný závěr trochu odlehčím text plný čísel a názvů. V Nádražní ulici naproti Marketu rostla bříza. Zbytek kmene tam můžete vidět dodnes, kreativně zastřešený červeným kloboukem. Kdykoli kolem projíždím, připomíná mi to obrovskou houbu a tak jsem té bříze dal název Borský křemenáč. Každému pak říkám, že je to největší houba, jaká kdy na Tachovsku vyrostla.

Miroslav Trégler