Letos mají za sebou dvě výstavy v Boru – Borsko v obrazech a Borsko abstraktní, a již tradiční výstavu v Konstantinových Lázních. Vernisáž poslední výstavy, která je instalována v Předsálí Jednacího sálu Senátu, se uskutečnila minulý týden.

„Tato výstava v Senátu je pro nás vyvrcholením celoroční aktivity," řekla při zahájení předsedkyně klubu Pavla Kabíčková, která je organizačním tahounem výstav a práce klubu. „Předsálí je krásný reprezentační prostor, kudy prochází senátoři a návštěvníci Senátu. Vybrali jsme pro tuto prestižní výstavu to nejlepší z naší tvorby a přednostně díla, která získala ocenění v soutěžích," uvedla předsedkyně a nezapomněla ve své úvodní řeči také poděkovat přítomným zákonodárcům – senátorovi Miroslavu Nenutilovi a poslanci Václavu Votavovi za duševní i neméně důležitou finanční podporu.

„Když jsem se před dvěma lety seznámil s tvorbou borských výtvarníků, tak mi, lidově řečeno, spadla huba úžasem," přiznal iniciátor výstavy senátor Nenutil. „A asi před rokem jsem se s Pavlou Kabíčkovou domluvil, že by nebylo od věci, uspořádat výstavu zde v Senátu," popsal stručně cestu klubu do Senátu.

Dlouholetým příznivcem klubu je také poslanec Václav Votava: „Když mi to můj program umožní, rád výstavy klubu navštěvuji a vidím, jak jsou výtvarníci výstavu od výstavy lepší. A teď uvidí i Praha, že my na západě umíme."

Výstava prezentuje obrazy Šárky Dostálové, Jana Rybeckého (ten získal Cenu Franze Rumplera 2015 za pastely Pohled na Přimdu a Úhlavka), Hany Petráškové (cena Trienále 2009 za obraz Nahodilost), Vladimíra Kosíka (cena Franze Rumplera 2012 za obraz Zima v parku), Marie Vítkové, Pavla Rybeckého (cena Franze Rumplera 2015 za obraz Nibiru), Zory Grich a Miroslava Beneše (cena Franze Rumplera 2015 za obraz Falešný hráč) a dále dřevořezby Miroslava Beneše a Martina Rybeckého a také šperky Marie Vítkové.

„Přizvali jsme k účasti i členky Keramické dílny Bor, které sice nejsou klubáci, ale často s nimi spolupracujeme," doplnila předsedkyně Kabíčková. Výstavu tak zpestřily keramické sošky Marie Bezstarosti, Růženy Kuřilové a teprve třináctileté Michaely Křižkové.

Vernisáž doprovodilo hudební vystoupení skupiny Spheres, což není tak úplně náhoda. Dva ze členů skupiny – Martin Rybecký a Pavel Rybecký – jsou zároveň nadanými výtvarníky. Výstava v Senátu potrvá do 17. srpna.

Jana Šatrová