O dopravu cestujících se mezi Planou a Stříbrem staraly náhradní autobusy. „U Chrástu a na Tachovsku popadané stromy na několik hodin zastavily železniční dopravu," uvedla mluvčí hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková.

Problémy na železnici

„Dopravu na železniční trati zastavil padlý strom, který způsobil výpadek trakčního vedení. Tento stav trval od sedmé hodiny večer zhruba do půlnoci," potvrdil Deníku mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„Provoz byl úplně přerušen a pro cestující se objednávala náhradní doprava. Bohužel to pro ně znamenalo zdržení a přestupy navíc," doplnil.

Ve vlaku, který neplánovaně skončil svoji cestu už v Ošelíně, cestoval shodou okolností spolupracovník Tachovského deníku Josef Holek. „Z Plané jsem vyjel krátce po devatenácté hodině rychlíkem. Nad Planou bouřilo, město zalil přívalový déšť. Vlak však odjel bez problémů. Bohužel, v Ošelíně už svítila na návěstidle červená. Po dvaceti minutách nám průvodčí sdělil, že někde na trase je porucha na trakčním vedení," popsal situaci Holek.

Mezitím se lokomotiva přesunula na druhý konec vlaku, který odvezl cestující zpět do Plané. „Tam měly čekat autobusy. Do Plané jsme přijeli zhruba ve 20.25 hodin, tou dobou měl být rychlík někde u Rokycan. Na nádraží přijely jen dva autobusy, které odvezly některé šťastlivce do Stříbra, kam mezitím dorazil rychlík z Prahy," uvedl dále cestující.

Na nádraží v Plané však stále zůstávaly desítky lidí. „Po čase jsme se dozvěděli, že autobusy jedou zpět s cestujícími, kteří nastoupí v Plané na rychlík na Cheb. Když jsem nastartoval internet v mobilu, dozvěděl jsem se, že do Plzně bychom se asi dostali s přibližně stominutovým zpožděním. Zavolal jsem raději rodičům, kteří mě odvezli do Prahy. V Praze jsem se dozvěděl, že náš rychlík má už více než 150 minut zpoždění. To znamená, že i kdyby na trase nebyly už žádné potíže, dorazil bych do Prahy místo ve 21.37 zhruba o půlnoci," řekl Deníku Holek.

Nedohraný zápas

Bouřka provázená přívalovými dešti, se nad Tachovsko přihnala právě kolem sedmé hodiny večerní. Živly nejvíce řádily na Plánsku.

Ale už předtím byly zaznamenány lokální bouřky na více místech tachovského okresu. A také přinesly různé komplikace.

Například fotbalový zápas v Třemešném nebyl kvůli bouřce dohrán. Rozhodčí jej kvůli bouřce ukončil v 75. minutě za stavu 7:1 pro domácí, kteří hostili tým ze Zhoře.

Hasiči čerpali vodu ze sklepa

Třikrát zasahovali v neděli večer profesionální hasiči na Tachovsku kvůli následkům bouřky.

První zásah byl krátce před osmou hodinou večerní v budově mateřské školy ve Smetanově ulici v Plané. Hasiči tam společně s plánskými dobrovolnými hasiči čerpali vodu ze zatopeného sklepa. V kotelně stálo na pětatřiceti metrech čtverečných asi půl metru vody.

Deset minut po osmé vyjížděli hasiči na Kříženec. Tam bylo třeba odstranit strom padlý přes cestu. Třetí zásah se týkal již zmíněných popadaných stromů na trolejové vedení na železniční trať za Ošelínem.

„Hasiči vyjeli v Plzeňském kraji k dvaceti případům, které souvisely s přívalovým deštěm. Nejčastěji pročišťovali místní kanalizace, čímž v mnoha případech zabránili vtečení vody do domů. Na Domažlicku jednotky HZS i SDH především čerpaly vodu ze zatopených domů a odklízely nánosy bahna z komunikací, na Severním Plzeňsku na několika místech musely odklízet ze silnic popadané stromy," doplnila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.