Stovky lidí se v sobotu pohybovaly na polích po celém regionu. Důvod k tomu měly jediný. Zemědělská družstva poskytla příležitost, aby se lidé předzásobili bramborami. Sběrači toho využili jaksepatří. Z polí si rodiny odvezly tuny této zemědělské plodiny. Desítky rodin vzaly útokem i pole, které jim nabídlo zemědělské družstvo Vlčák Černošín.

„Zájem je obrovký. Lidé jsou tady už od rána,“ řekla nám Jana Tichá, technik rostlinné výroby. „To víte, nechtějí čekat, až se cena brambor v zimě vyšplhá na dvacet korun za kilo,“ dodala. A právě cena byla u sběračů rozhodujícím faktorem. „Pro členy družstva činí cena 210 korun za metrák, pro nečleny pak šest set,“ informovala nás Jana Tichá. Zemědělci z Vlčáku ale vycházejí vstříc i těm, kteří si brambory z nejrůznějších důvodů nemohou přijet nasbírat. „Zájemcům jsme ochotni plodinu nasbírat a rozvézt,“ připomněla technička.

Ti, co takovou nabídku přijmou, si budou muset ale do kapsy sáhnout trochu hlouběji. V tom případě je metrák brambor přijde na sedm set korun. „I to a je ale velice výhodná cena. Rádi tuto službu využijeme,“ shoduje se řada občanů důchodového věku. Jediné, na co si v sobotu sběrači stěžovali, byl samotný sběr brambor. „To víte, bolejí mne záda. Na takovou činnost vůbec nejsem zvyklý. Kdyby mně naši doslova nepřinutili, asi bych tady nebyl,“ posteskl si osmnáctiletý Jaromír Prause mladší z Plané.

„Jen koukej makat. Sbírat to ne, ale jíst, tak to ti pak vadit nebude,“ pobízela žertem syna k většímu pracovnímu tempu Vladimíra Prauseová. „Samozřejmě, že je to o cenách. I když zatím signál o zvyšování cen brambor nemám, nepochybuji, že k němu dojde. Hlavně před zimou. Musíme si naplnit sklepy,“ podotkl Jaromír Prause starší. Samosběr bude pokračovat i tuto sobotu. „Tentokrát si lidé budou moci lidé přijet pro brambory do Erpužic,“ připomněla Jana Tichá.