VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na vlastní kůži na brigádě v továrně na koření

TACHOV - Brigáda v potravinářském průmyslu není žádná lehká věc, pořádně se nadřete, ovšem stojí to za to. Narostou vám svaly

8.8.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Když jsem nastupoval do tachovského závodu firmy Avokádo, která se zabývá zpracováním a výrobou koření nebo kořenících směsí, netušil jsem, jaká námaha mě čeká. Zelené triko, zelené montérky, zelená pokrývka hlavy, bílé rukavice, rouška. Jinak se do provozu nesmělo. Byl jsem přiřazen do místností, ve kterých se nacházely obrovské násypky na koření.

Když se do nich nasypal obsah, důmyslný vibrační systém posunoval obsah do strojů, které koření balily do sáčků, které už známe z obchodů, nebo do tubusů. Ze všech koutů se linuly nejrůznější vůně, že to v prvních hodinách, než jsem si zvykl, až omamovalo. Práce v provozovně je sice voňavá, ale jinak stereotypní.

Jako snad v každé výrobně. „Máme za úkol brát pytlíky z pásu a vkládat je do krabic, které si tedy musíme předem sestavit. Pak se krabice skládají na paletu a jsou určeny k expedici, ale práce nás baví,“ řekly brigádnice Alena Hudousková, Marie Vůjtechová a Simona Vrbová. Za vydělané peníze si brigádnice prý pořídí helmu na motorku, nějaké oblečení, nebo si zaplatí řidičský průkaz. Ani já jsem neměl u násypek pestrou práci. Spíše v celku nudnou. Ale přínosnou. Pytle koření, které jsem obvykle zvedal, vážily čtyřicet kilogramů.

Nedalo se nic dělat, musel jsem pytel uchopit, zvednout do zhruba metrové výšky a vysypat. Tak to třeba děláte celý měsíc den po dni, samozřejmě, když jste brigádníkem. Samotní kmenoví zaměstnanci třeba celý svůj profesní život. Mně osobně se taková práce, i když jednotvárná, líbíla. Myslím si, že jsem se naučil větší šikovnosti. A také jsem si na vlastní kůži zkusil pořádnou makačku v kolektivu lidí, se kterými je stále legrace a kteří i přes tak namáhavou dřinu stále srší vtipem. Nelituji těch několika týdnů prázdnin.

8.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Petr Ardeleanu bude v sobotu pískat na Baníku

Ze zákulisí veteránského motokrosového závodu ve Stříbře.

Rozhodne již Stříbro o motokrosových titulech?

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Vuřty seniorům griloval starosta

Stříbro - Nová pergola u Domova pro seniory ve Stříbře je dokončená, a tak mohla jednoho teplého odpoledne hostit obyvatele domova, kteří si zde udělali pěkné společné grilovací odpoledne. 

Na slavnosti piva pojede zvláštní pivní vlak z dolního nádraží

Karlovy Vary - Zvláštní vlak s názvem Karlovarský Chodovar Expres vypraví už podvanácté České dráhy na tradiční slavnosti piva v rodinném pivovaru Chodovar.

Starají se židovský hřbitov i o kulturní dění v obci

Stráž – Pro svou organizaci používají historické názvy, které platily v českých obcích před rokem 1850.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení