Přivydělat si nějaké korunky ke studiu a nenechat tak vše na rodičích. Tak to je zámysl studentů, kteří letní prázdniny tráví například jako prodavači nebo v provozech řady firem. „Je to pro mne vlastně jediná příležitost, jak si vydělat na svého koníčka. Sport mne stojí hodně peněz a já o ně nechci žádat rodiče,“ řekl nám osmnáctiletý Jakub Trefil z Tachova, který si přivydělává jako přidavač na stavbě. „Na letní brigádě u nás máme sto dvacet studentů,“ informovala nás Jana Visingerová, referentka personálního oddělení společnosti Alcoa Stříbro. „Pracují například v elektrotechnice, kde se podílí na formování kabelových svazků. Řada z nich už dosáhla osmnácti let věku a proto mohou dělat v třísměnném provozu,“ dodala .

Některým zájemcům o brigádu ale zbyly oči pro pláč. Místa si totiž nezajistili s dostatečným předstihem. „Přiznávám, zaváhal jsem. Teď se to snažím dohnat na poslední chvíli, ale zatím nemám úspěch. Zkusím zjistit, zda mi v hledání nepomůže pracovní úřad,“ doufá Milan Kratochvíl z Tachova. Od tachovského úřadu práce se mu ale pomoci nedostane. „Zájemci mají možnost pídit se po brigádách například pomocí internetu. My brigádnické příležitosti nenabízíme ani nezprostředkováváme,“ informoval nás ředitel Jaroslav Stehlík.

Před několika lety ale podobnou službu Úřad práce v Tachově nabízel. „Nedělalo to dobrotu. Firmy, které brigády nabízely, nás informovaly třeba se čtrnáctidenním zpožděním. Když jsme k nim zájemce pak poslali, místo už bylo obsazené. Nebo studenti zjistili, že se představa jejich a zaměstnavatele rozchází. Pak přišli nadávat nám. Zrušili jsme to. Usoudili jsme, že se mezi sebou musí dohodnout firmy a potencionální brigádníci sami a bez našeho prostřednictví. Nám nic takového zákon nenařizuje,“ vyjádřil se Stehlík. Uchazečům o brigádu radí, aby se o ní zajímali už dopředu. „Kdybych ji hledal já, udělal bych to už třeba v květnu,“ míní ředitel. Studenti by neměli být na hledání sami. Pomoci by jim měli rodiče a známí.

Glosa autora článku je zde