„Jsem obchodník, a tak jsem ho ještě pustil, proběhl obchod, a že prý si nevybral. U dveří však najednou pípal alarm, a tak jsem jej ještě rychle zastavil, ať ukáže, co má pod bundou. Byl však rychlý, proklouzl a utíkal ulicí Dostojevského směrem k Mánesově ulici. Vyběhl jsem za ním, a tento moment zachytil kolem projíždějící Martin Sládek," popsal majitel obchodu Milan Černoch.

Sládek objel blok a zloději doslova překřížil dráhu běhu vozem. „Vyskočil z něj a jako velmi dobře fyzicky vybavenému hokejistovi, který hraje za Buldoky Stříbro, se mu zloděje po několika desítkách metrů podařilo lapit. Zloděj pod bundou skrýval ukradené zboží, to vrátil a prakticky s úsměvem odešel, jakoby se nechumelilo," vyprávěl dále Černoch.

Tomu vadí, že podobní zlodějíčkové jsou těžko postižitelní. „Co s tím, nemůžu nic víc dělat, můj obchod je pod stálým kamerovým záznamovým dohledem, který Policie ČR v případě potřeby vyhodnocuje. Policisté tohoto zloděje dobře znají z opakujících se krádeží, ale dle platné legislativy jsou také bezmocní. Zboží vrátil, ale nebýt duchapřítomného pana Sládka, tak se to nestalo. Chtěl bych mu touto cestou ještě jednou moc poděkovat," vzkazuje vedoucí obchodu.

Bohužel jsou všichni majitelé drobných kamenných obchodů ve Stříbře zoufalí. Pan Černoch je majitelem obchodu, který má nejednu zkušenost se zloději. Situaci řeší po svém, prý je to jinak úplně zbytečné. „K případům nevolám policii vůbec. Je to zkrátka marný. Do pěti tisíc je to stejně přestupek a tady v obchodě stejně ukradnou zboží za několik stovek nebo za pár tisíc," vysvětluje Černoch a dodává: „Jak by se měli tihle zlodějíčkové trestat? Buď něco ukradne, ale není to tak cenné. Nebo řekne, že to ukrást nechtěl. Nebo mají dávky, na které jim stejně nikdo nesáhne. Většina zlodějů je stejně hlášená na úřadě, tam mají trvalý pobyt a nic se stejně nevyřeší."

Prodavačky se nebojí. „Náš nadřízený nám říkal, ať se do toho samotné nepouštíme, ať třeba zlodějům nebráníme. Kolegyně jednou běžela za zlodějem a on ji přibouchl ruku o dveře u auta. Když někdo něco ukradne, nevoláme policii. Zavoláme nadřízeného a on přijede na místo," sdělila Deníku prodavačka obchodu Lucie Černochová.

Jejich nadřízený má o své zaměstnance strach. Bojí se, aby jim zloději neublížili. Celý obchod je monitorován několika kamerami, které snímají veškeré zákoutí obchodu. Majitel záběry sleduje i z domova, když se mu něco nezdá, jede na místo sám. „Ta situace je opravdu strašná. Já bych to každému zlodějíčkovi sčítal. Něco by provedl, odvedl bych ho na služebnu policie, ta by si to někam napsala, po dvou měsících by se mu to pěkně sečetlo a šel by si sednout. Chyba je zkrátka v legislativě. Proč to u nás nefunguje? V Německu je prostě policista policistou a nikdo si tam nic nedovolí.Celkově je mi policie líto, protože svoji práci dělají zbytečně. Jedou k činu, mají s tím tolik práce a nakonec to stejně musí odložit, protože je škoda malá," dodal rozhořčený Černoch.

Gabriela Jägerová