Kroužkování čápů bílých se většinou provádí v třetím až čtvrtém týdnu po vylíhnutí mláďat. „V kalendáři to pak vychází na první a druhý červnový týden, přičemž většinou jezdíme celý jeden den a zkontrolujeme přes osmdesát procent hnízd na námi sledovaném území," říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. Mezi tato území patří i Tachovsko. Podle ornitologů však letošní sezóna čápům příliš nepřála. „Většinou na jednom hnízdě byla jedno, dvě, tři, maximálně čtyři mláďata. Rovněž některá historicky známá a tradičně obsazená hnízdiště letos zela prázdnotou, což nás nepříjemně překvapilo," popisuje situaci Makoň a dodává: „Dříve v lokalitách Chodová Planá, Hlinné, Dlouhý Újezd, Zadní Chodov, Bor u Tachova bývalo nejvíce čápů s mladými a letos málo či nic."

Součástí kontroly a kroužkování čápů bílých bylo vytipování a výběr náhradních hnízd, do kterých by mohla být adoptována tři vylíhnutá a ornitology odchovaná mláďata. „To se podařilo a mláďata byla hned druhý den do hnízd přistrčena. Konkrétně se jednalo o hnízdo v Plané, v Zadním Chodově a Boru u Tachova.

I když ornitologové hlásí, že populace motáků pochopů je na Tachovsku celkově stabilní, přesto zaznamenali některá prázdná hnízda. Na jednom rybníce bývá obvykle více párů. „Běžně tu bývalo osm párů. Dnes ale šest hnízd bylo vybraných," podivuje se ornitolog s tím, že v okolí našli stopy norka amerického. Právě tohoto nepůvodního predátora viní ochránci z likvidace motáků. „Je to sice nádherná šelmička, ale loví i pro zábavu a do naší přírody nepatří."

Na některých lokalitách podezřívali ornitologové myslivce, že chtějí motáky vytěsnit. To se ale nepotvrdilo. „Zjistili jsme, že jde o norka amerického. Ten původně unikal z chovů a pak se zde rozmnožil. Nyní páchá takové škody," dodává Makoň.

Území Tachovska bývá pravidelně nejbohatší na motáky ze všech lokalit Plzeňska, kde ornitologové provádějí kroužkování. Letos zde kroužek na nohu dostalo 60 mláďat motáků. Jistou kuriozitou je i potvrzený výskyt vzácné husy veliké a bukače.