„Překvapilo mne to, s podobnou situací jsem se setkal poprvé," sdělil ornitolog a zvířecí záchranář Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů, který ve středu dorazil na místo. „Hnízdo bylo obrovské, několikapatrové. Napršelo do něj a to pak ztěžklo natolik, že se vlastní vahou napíchlo na komín, rozlomilo a spadlo dolů," popsal situaci s tím, že hnízdo o hmotnosti kolem osmi set kilogramů bylo na čtvercovém komíně se základnou osmdesát centimetrů.

Nyní se hledá řešení, jak čápům usnadnit opětovné zahnízdění. „Jsou tu dvě možné varianty. Buď vyrobíme a osadíme umělou hnízdní podložku přímo na komín. Ta by rozšířila základnu o straně sto dvacet centimetrů. Druhou variantou je umístění nového sloupu a upevnění podložky na něj," nastínil možnosti ornitolog. Obě varianty ale vyžadují nejprve jednání s majiteli komína a obcí. Pak je nutné vše technicky vyřešit a realizovat. Času ale není prý mnoho. „Čápi přilétají do Chodové Plané dříve. Zimují pravděpodobně někde ve Španělsku, ne v Africe," podotkl Makoň.

Podle sčítací databáze birdlife.cz se poslední dva roky čápi v Plané a Chodové Plané objevují už koncem února a v březnu.