Své zkušenosti s tím má i starostka Halže Jana Kiššová. „Problém s černými skládkami řešíme neustále," řekla Deníku. Oblíbeným odkladištěm nepotřebných věcí se zde stal úsek cesty mezi Horní Výšinou a Brankou. „Bude to měsíc, co z tohoto místa pracovníci odváželi několik pneumatik. Předtím byly pytle s odpadky," popsala starostka Halže. Posledně se na stále se obnovující se skládce objevilo hned několik nefunkčních lednic a další velké spotřebiče.

Ty ovšem během včerejšího dopoledne již zmizeli. „Ještě kolem sedmé hodiny ranní se všechny odpadky nacházeli na místě. Dopoledne zde již nezbylo nic. Zatím nevíme, kdo je odklidil," vysvětlila Kiššová. Podle jejích slov byly lednice německé výroby bez motorů. „Vypadá to, jak kdyby někdo z elektroniky vybral zpeněžitelné součástky a zbytku se potřeboval zbavit. A jelikož s takto rozmontovanými věcmi nemůže na sběrný dvůr, tak si vybral místo mezi Horní Výšinou a Brankou. Opět," sdělila starostka.

Obec Halže, pod kterou úsek spadá se snaží proti zakladatelům bojovat pomocí dvou foto pastí, které budou na tento prostor nárazově instalovány.
Situaci také stěžuje fakt, že pozemek obec Halže nemá. Pracovníci se tudíž pohybují a plánují na cizím pozemku, což by nemuselo přinést dobrotu. „Snažíme se domluvit s majitelem tohoto pozemku, aby se o něj více zajímal, popřípadě nám pomohl s určením těch, kteří zde skládku znovu a znovu zakládají," na závěr řekla Jana Kiššová.

Bohaté zkušenosti s černými skládkami mají také na území Boru, přesněji nedaleko obce Kurojedy. V sousedství vodojemu určeného právě pro zmiňovanou obec se již delší dobu rozprostírá skládka obřích rozměru. Nalézt na ní jde vše možné. Kusy automobilů, rozbitou elektroniku, nebo dokonce rozkládající se zbytky zvěře. Samozřejmostí je také klasický odpad.

V tomto místě se ale začíná blýskat na lepší časy.

Jelikož původního majitele, který o parcelu nejevil žádný zájem vystřídal vlastník nový, který se k celé věci staví naprosto jinak. „Ze stávajícím vlastníkem jsme již několikrát jednali. On sám dal celou věc k šetření policii, kvůli vypátrání případného autora skládky. Nový vlastník má o likvidaci skládky velký zájem," řekl Deníku tajemník městského úřadu města Bor Miroslav Cvrk. Bohužel v tomto mezi období se skládka stále rozrůstá. Odpad se dostal i na druhou stranu cesty vedoucí k Damnovu.

Pitnou vodu pro Kurojedy černá skládka v sousedství úpravny vody neohrožuje. To Deníku již dříve potvrdili zástupci vodárenského podniku, který provozuje úpravnu vody. Podle provozovatele úpravny je vše pečlivě utěsněné a odpad vodu neohrožuje. Samotné vrty jsou přibližně jeden kilometr daleko.

Tato skládka není ovšem jediná, která zástupce oblasti Boru trápí. I proto tento rok přichystali program, který by měl v tomto ohledu velmi pomoc. Zájemci o něj se dozví více po 15. únory, kdy se k této otázce sejde zastupitelstvo města.

„Jednou z věcí, co projekt přinese, bude svoz a odvoz nebezpečného odpadu z vesnic a obcí v okolí Boru. Občané, kteří se zdráhají s cestou na sběrný dvůr budou mít tudíž příležitost se odpadu zbavit a neohrožovat okolní krajinu," na závěr řekl Cvrk.