Návrh, se kterým půjde Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) do politického kolbiště, jak uvedl při jednání Václav Toman, označují členové sdružení za převratný. „Chceme ustoupit zásadně z označení dotací jako podpora do lesnictví. Chceme prosadit, aby byly dotace označeny jako náhrada enviromentálních funkcí, které majitelé lesů poskytují společnosti," vysvětlil Deníku Toman.

V České republice je 14 krajů a 14 dotačních pravidel. „Každý kraj má jiná pravidla a jiné sazby. Je to luxus pro Českou republiku, aby takto mohla rozdávat peníze v lesnictví. Navrhujeme proto všechna pravidla sjednotit, jako to bylo před rokem 2005. Majitelé lesů po celé republice aby měli stejná pravidla," dodal Toman.

Druhou podmínkou, kterou by chtěli vlastníci nestátních lesů v politice prosadit, je přesné určení dotace. „Nechceme příspěvek na hektar na zajištěnou kulturu, oplocení, sazenice a podobně. Chceme plošný příspěvek na tyto enviromentální funkce, jako to mají například zemědělci. Třeba v roce 2013 byla průměrná výše podpory pro zemědělce přes šest tisíc korun na hektar, my v současné době máme necelých 200 korun. Chtěli bychom tuto částku navýšit pětinásobně, kolem tisíce korun na hektar, a to jako náhradu enviromentálních funkcí, které poskytují vlastníci nestátních lesů této společnosti."
Šance na prosazení návrhu jsou podle Tomana v této chvíli jepičí. „Pro nás byl v této věci rok 2014 rokem nula, teď je rok jedna, kdy to ženeme dále, tlačíme přes politickou garnituru. Je to výsostně politické rozhodnutí. Je to běh na dlouhou trať. Kdyby se nám podařilo do pěti let návrh prosadit, můžeme oslavovat obrovské vítězství," dodal zástupce SVOLu s tím, že stát by nová podoba dotací vlastníkům nestátních lesů stála zhruba miliardu ročně.

Členům SVOLu se tento návrh líbí. Mezi účastníky jednání byli zástupci soukromých vlastníků i obcí. Z Tachovska například Chodová Planá, Stříbro, Kostelec a další. „Předložený návrh je spravedlivý a vítáme jej," okomentovala Deníku starostka Kladrub Svatava Štěrbová. Kladruby vlastní 1200 hektarů lesů a stará se o ně vlastní společnost, kterou založilo město. „Změna dotační politiky vůči menším vlastníkům lesa je potřebná. Sami bychom takový návrh neprosadili, proto jsme rádi, že s ním do politického boje půjde sdružení, má větší sílu návrh prosazovat," dodala Štěrbová.

Vlastníci lesů mohou v současné době dosáhnout na dotace projektové, nebo plošné. Ty jsou určeny na zajištění kultur, což znamená, že po odrostu vysazených stromků do výšky zhruba jednoho metru může vlastník lesa požádat o dotaci prostřednictvím kraje. Loni činila taková dotace zhruba 90 tisíc korun na jeden hektar s tím, že jsou některá omezení, například horní hranice celkové částky. I když podle Tomana jsou dotace v Plzeňském kraji od loňského roku přelomové, oproti jiným krajům zjednodušené, srozumitelnější a nediskriminační, zmíněný návrh na sjednocení pravidel a změnu přesného určení dotace začnou vlastníci lesů mezi politiky prosazovat.