Pro děti šmoulení se Šmouly, pro dospělé historický jarmark a ukázka tvorby sochařů. Takové bude dnešní dopoledne na zámeckém nádvoří v rámci Chodských Svatojánských slavností. Úderem poledne pak bude zahájen vlastní program slavností, ve kterém vystoupí František Nedvěd ml. a Eva Skalická a program večer uzavře formace Trinity Band.

Úřad chodovoplánského městyse spolu s rodinným pivovarem Chodovar připravily na sobotu rozmanitý program už od devíti hodin a pokračovat bude až k půlnoci. Přichystány jsou dvě hlavní akce: Chodské Svatojánské zámecké slavnosti, v pořadí už osmé a Mistrovství světa v koulení pivních sudů, to se odehraje už poosmnácté.

Na slavnostech nebudou ani letos chybět tradiční Chodské koláče. „Přivezou je z Domažlic. Ty úžasné dámy mi říkaly, že na poutě je nevozí, ale prý se jim u nás tak líbí, že opět přijedou, a jezdí jen k nám," uvedl starosta Chodové Plané Ctirad Hirš. Slavnosti zpestří ukázka mnoha tradičních řemesel. Letos je pro návštěvníky připraven dobový jarmark i hry, jako například střelba z kuše, střelba z luku, hod kopím a sekerami. Děti si jistě přijdou na své při akci nazvané krmení draka nebo oblékání do středověké zbroje. Dospělé zase zaujme možnost utkat si vlastní plátno nebo vytočit hrnek a uplést košík. To vše v sobotu od 9 do 16 hodin.

Organizátoři mají nemalý cíl. Uspokojit co nejvíce návštěvníků z blízka i z daleka. Osmým ročníkem navazují v novodobé historii na dávná padesátá léta minulého století, kdy se Chodské slavnosti konaly v zámeckém parku v přírodním amfiteátru s pódiem a lavičkami. Běžně tehdy vystupovali divadelníci, hrály se takové kusy jako Lucerna nebo Naši furianti.

Slavnosti pak přerušila nepřízeň osudu a doby. V devadesátých letech se v Chodovce konaly Svatojánské poutě. Šlo ale jen o pouťové atrakce a stánky. Také se ještě nezapojil do slavností pivovar. Ten se přidal déle, na datum slavností uspořádali tehdy mistrovství v koulení sudů a tím začala společná práce na slavnostech. Novou podobu získaly Chodské slavnosti s přízviskem Svatojánské až v současné době.

Slavnosti v Chodové Plané nesou v názvu i nový přívlastek. Krom Chodských a Svatojánských jsou také zámecké. Původně z ulic městysu se tak přesune program na zámecké nádvoří.

Chodovoplánští tak chtějí vnést život do prostoru kolem zámecké budovy. Už dva týdny před slavnostmi se tam konalo sochařské sympozium. Minulou sobotu na nádvoří oslavili místní dobrovolní hasiči 140 let od založení sboru.

Program
Chodské Svatojánské slavnosti
Sobota 26. června
Areál zámku
9.00
Otevření jarmarku
9.30 – 11.15
Zábavný pořad Šmoulení se Šmouly, kteří mluví, zpívají a tancují. Gagy, hity, tancování, soutěže pro děti i rodinné týmy.
11.00 – 14.00
Doprovodná akce Šmoulí koutek. Čtyři soutěže s pěkným dárkem a odměnou. Stopařova cestička. Koumákova skládačka. Všejedův rybolov. Váhavkovy Hádanky.
12.00
Slavnostní zahájení Chodských Svatojánských slavností, průvod v areálu zámku a následně areál Chodovaru.
13.30 – 15.15
František Nedvěd ml. 
a Eva Skalická. Oblíbené písně bratří Nedvědů a další hity naší i světové hudby.
15.30 – 18.30
Trinity Band. Hudební skupina zahraje k tanci i poslechu.

V zámeckém areálu se zároveň koná mezinárodní sochařské sympozium.

Světoví mistři v koulení sudů soutěží v rodinném pivovaru

MS v koulení pivních sudů
Areál Chodovaru
11.00 – 13.00
Odemčené skalní sklepy, ochutnávka piva z ležáckých sudů.
12.00
Slavnostní průvod účastníků MS v koulení od zámku do pivovaru.
13.00
Slavnostní zahájení MS v koulení 2015, závod osobností s obřími ležáckými sudy, historický pivovarský vůz s dřevěnými sudy.
13.30
Úvodní rozběhy MS v koulení pivních sudů.
15.00
Chodovar In–line 2015, divácká soutěž na kolečkových bruslích
zájemci se do závodu mohou přihlásit během dne přímo na místě.
17.00
Finále MS v koulení pivních sudů
18.00
Chodovarka
20.00
Roulette Music, vystoupení hudební skupiny s programem tuzemských i zahraničních hitů.