Češi zachránili čtyřicet týraných chrtů

„Dnes jsme přivezli čtyřicet psů z Irska. Je to letos už náš druhý transport, celkově jsme přivezli už 58 chrtů,“ řekla nám. „Máme tady chrty od osmi měsíců do osmi let. Už ve čtyřech letech jsou pro dostihy staří a jejich majitelé v momentě, kdy jim přestanou vydělávat, se jich zbavují,“ dodala.

Psi končí často v krutých podmínkách. Také řada psů z těch, kteří včera přijeli do Okrouhlého Hradiště, prožila doslova peklo. „Teď už jsou chrti v relativně slušném stavu, postaraly se o ně před odjezdem do Čech irské útulky,“ dodala Mirič.

Aby týraného chrta získali do své péče, musejí noví čeští majitelé složit čtyři a půl tisíce korun. „Z této částky hradíme kastraci, čipování a částečně transport. Stejně se bez sponzorů neobejdeme,“ vysvětlila Mirič s tím, že sehnat veškerá potřebná povolení není vůbec jednoduché. Cestu dlouhou přes pět set kilometrů absolvovaly na Tachovsko Sylva Cenková z Rychvaldu u Karviné a Lucie Rašková z Ostravy.

„Mám už doma jednoho psa z prvního transportu. Když jsem v televizi viděla, jak se tam s chrty zachází, řekla jsem si, že musím pomoct,“ uvedla Cenková. Svému novému čtyřnohému příteli bude říkat Jimmy. „Původně se sice jmenoval Tom, ale stejně mu nikdy nikdo jménem neříkal. Pro původní majitele je to jen věc, která nějaký čas vydělává peníze,“ dodala. Prvního chrta, psí slečnu, si pořídila Lucie Rašková. „Nějaké psy už doma máme, ale chrta ještě ne. Budeme jí říkat Sky,“ řekla nám.