VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Členové skupiny Chaos degustovali vína

Tachov – Vinice sice doma nemají, ale dobré víno vyrobit umí. Tachovští výrobci domácích vín se v pátek sešli, aby porovnali své výrobky a vybrali ty, které se povedly nejlépe. Soutěž už má tradici, konala se po jedenácté.

6.5.2012
SDÍLEJ:

Soutěž amatérských vinařů Tachovská bobule se koná už jedenáctým rokem Pořádá ji organizační skupina s názvem ChaosFoto: DENÍK/Marie Podzimková

Říkají si organizační skupina Chaos a svou soutěž nazvali Tachovská bobule. Schůzku si dávají jen jedinkrát do roka, a to právě při příležitosti degustační soutěže. Pokud si ale někdo myslí, že jde o recesi, mýlí se. Výrobci, kteří jsou zároveň i degustátory a porotci, svou soutěž berou naprosto vážně. Vzorky vín přinášejí v lahvích s vlastními etiketami. I ty jsou předmětem hodnocení.

„V posledních letech se počet účastníků stabilizoval. Je nás tak kolem deset a do soutěže přihlašujeme patnáct až dvacet druhů vín," uvedl Miroslav Jarý, jeden z organizátorů. „Víceméně každý už v průběhu těch jedenácti let nějaké ocenění získal," dodal.

Vína musí být vyrobena ze surovin pocházejících z Tachovska. Nejčastější výchozí surovinou je rybíz. „Máme tu i vína révová, ale i z angreštu, šípku, jeřábu, malin. Poměrně složitý výrobní proces je u vína z pampelišek, měli jsme tu v minulosti i silné rýžové," vyjmenoval Miroslav Jarý.

Účastníci se snaží dodávat svým výrobkům jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Jednou z nich je takzvaná chuť barrikovová. „Ta se u velkovýrobců dosahuje tím, že se sudy vyrábějí z čerstvého jasanového nebo dubového dřeva. Víno pak chytne jeho chuť. Abychom toho dosáhli i my, přidáváme do vína piliny z tvrdého dřeva," prozradil jeden z výrobních postupů Jarý.

„V jednom ročníku jsem obsadil všechna oceněná místa. Letos soutěžím se třemi vzorky," pochlubil se další účastník a organizátor Václav Smihrodský.

Některá z vín měla zajímavé názvy, například Den šípkové růže, Toulací zahradní směs či Vocelkův tachovský trhák. Hodnotilo se takzvaně senzoricky, účastníci posuzovali vzhled, barvu, vůni chuť a celkový dojem. Maximálně bylo možné získat dvacet bodů.

Autor: Marie Podzimková

6.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marek Bakoš

A zase ten Bakoš. Tentokrát sestřelil Jihlavu

Ve Ctiboři se konal tradiční Memoriál Františka Žejdla a Memoriál Ing. Josefa Dvořáka
19

Obrazem: Dobrovolní hasiči soutěžili ve Ctiboři

Chystají výstavu výpěstků

Sulislav – Malý sálek sulislavského pohostinství bude hostit nevšední výstavu. Jde o výstavu ovoce a zeleniny a k vidění bude 26. a 27. srpna. 

Další dealeři drog dopadeni

Tachovsko - Tachovským kriminalistům se v boji proti distribuci drog povedl další úspěšný zásah.

Obora představila logo s Böttgerovým památníkem

Obora – Obec Obora ve spolupráci s bývalými obyvateli pohraničí a Česko-německým fondem budoucnosti obnovují Böttgerův památník.

Čtvrtek na Stříbrsku: Dvě dopravní nehody a požár valníku se slámou

Tachovsko – O čtvrtečním odpoledni na Stříbrsku se rozhodně nedá mluvit jako o klidném. Záchranné složky totiž museli hned třikrát vyjíždět k různým případům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení