Říkají si organizační skupina Chaos a svou soutěž nazvali Tachovská bobule. Schůzku si dávají jen jedinkrát do roka, a to právě při příležitosti degustační soutěže. Pokud si ale někdo myslí, že jde o recesi, mýlí se. Výrobci, kteří jsou zároveň i degustátory a porotci, svou soutěž berou naprosto vážně. Vzorky vín přinášejí v lahvích s vlastními etiketami. I ty jsou předmětem hodnocení.

„V posledních letech se počet účastníků stabilizoval. Je nás tak kolem deset a do soutěže přihlašujeme patnáct až dvacet druhů vín," uvedl Miroslav Jarý, jeden z organizátorů. „Víceméně každý už v průběhu těch jedenácti let nějaké ocenění získal," dodal.

Vína musí být vyrobena ze surovin pocházejících z Tachovska. Nejčastější výchozí surovinou je rybíz. „Máme tu i vína révová, ale i z angreštu, šípku, jeřábu, malin. Poměrně složitý výrobní proces je u vína z pampelišek, měli jsme tu v minulosti i silné rýžové," vyjmenoval Miroslav Jarý.

Účastníci se snaží dodávat svým výrobkům jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Jednou z nich je takzvaná chuť barrikovová. „Ta se u velkovýrobců dosahuje tím, že se sudy vyrábějí z čerstvého jasanového nebo dubového dřeva. Víno pak chytne jeho chuť. Abychom toho dosáhli i my, přidáváme do vína piliny z tvrdého dřeva," prozradil jeden z výrobních postupů Jarý.

„V jednom ročníku jsem obsadil všechna oceněná místa. Letos soutěžím se třemi vzorky," pochlubil se další účastník a organizátor Václav Smihrodský.

Některá z vín měla zajímavé názvy, například Den šípkové růže, Toulací zahradní směs či Vocelkův tachovský trhák. Hodnotilo se takzvaně senzoricky, účastníci posuzovali vzhled, barvu, vůni chuť a celkový dojem. Maximálně bylo možné získat dvacet bodů.