Nedávno získal čtvrté místo v krajské soutěži o Nejlepšího gymnazistu roku a dokázal se umístnit v konkurenci šestadvaceti studentů z krajských škol, většinou žáků maturitních nebo předmaturitních ročníků. „Konkurence byla opravdu veliká a já jako student třetího ročníku šestiletého cyklu gymnázia jsem byl jedním z nejmladších,“ řekl Tachovskému deníku úspěšný student s tím, že i mezi soutěžícími studenty pocítil konkurenci a touhu každého z nich vyhrát. „Výsledky vyhlašovali od konce a když už několik jmen zaznělo trochu jsem znervózněl, že na mě zapomněli, že jsem jim ze seznamu vypadl. Pak se ale dostali ke čtvrtému místu a zaznělo moji jméno, v takový výsledek jsem vůbec nedoufal,“ doplnil Jan Jirmus.

Samotný soutěžní test obsahoval sto dvacet otázek z oboru matematika, fyzika, výpočetní technika, chemie, biologie, zeměpis, dějepis, český jazyka, základy společenských věd a všeobecný přehled. Na vypracování studenti dostali dvouhodinový limit.

Studenty gymnázia ocenil Plzeňský hejtman Josef Bernard a tachovský student si odnesl finanční odměnu na nákup elektroniky. „Být mezi nejlepšími gymnazisty z celého kraje je velkým úspěchem. Dík patří studentům, ale také pedagogům, kteří se jim věnovali. I pro kraj je důležitá prezentace v mnoha oborech nadanými mladými lidmi,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Úspěch Jana Jirmuse v soutěži Nejlepší gymnazista roku ale není ojedinělý, školu student úspěšně reprezentuje na nejedné okresní nebo krajské soutěži. Vloni se například účastnil celorepublikového kola zeměpisné olympiády a s týmem Eurovize.