Každý víkend si sedne na svůj malý dvoustopý stroj a vyráží do lesů nedaleko hranic s Německem. Chce si užít trochu adrenalinu okořeněného létajícím bahnem. Dodává ale, že jezdí jen po cestách, které před ním vytvořily těžké těžařské stroje. „Vím, že kolegové jezdívají i jinde, například mezi stromy rozjíždějí bystřinky a mladou výsadbu a také je mi jasné, že plašíme zvěř, ale vždyť celé dny tam hučí i stroje lesních dělníků. Myslím si, že my uděláme daleko méně škod, než oni," vyjádřil se mladík s tím, že si je vědom toho, že přírodu pustoší.

Naštěstí není tento trend na Tachovsku tolik rozšířený. „S motorkáři a čtyřkolkáři, kteří by se nám proháněli po lese, nemáme zatím moc zkušeností," uvedl Tomáš Staněk, mluvčí Kolowratových lesů. To ale rozhodně neznamená, že by si milovníci terénu občas po lese nezařádili.

Stávají se ale případy, kdy šoféři havarují. V lepším případě končí karambol odřeninami, v horším už musí zasahovat záchranáři. Poslední takový incident se stal před několika týdny v lesích nedaleko Lesné. Německý motorkář tam narazil do stromu. „Šlo o nehodu v hůře přístupném terénu," informovala tehdy Blanka Rauscherová, zastupující mluvčí hasičů s tím, že si Němec přivodil zranění hlavy. Záchranáři jej na místě ošetřili a spolu s hasiči zafixovali do vakuových nosítek. Hasiči pak transportovali raněného zhruba jeden kilometr terénem k sanitnímu vozu. „Čeští zdravotníci na hraničním přechodu muže předali německým kolegům."

Jízda po lesích je pochopitelně zakázána zákonem. „V lesích je zakázáno jezdit a stát s motorovými vozidly," citovala zákoník Dagmar Jiroušková, mluvčí tachovské policie.

V liteře je navíc psáno, že výjimečně může jízdu povolit jen vlastník lesa a pokud by byla porušena práva jiných vlastníků, rozhodne na návrh vlastníka lesa orgán státní správy lesů. „Přestupku se dopustí ten, kdo v rámci obecného užívání lesa v lese bez povolení poruší zákaz vjezdu a stání motorovým vozidlem," doplnila mluvčí.

Zkrátka, motorová vozidla, pokud nemají výjimku nebo je nepoužívají zaměstnanci orgánu státní správy lesů, nemají v lesích co dělat. „V případě zjištění přestupku věc oznámíme městskému úřadu," popsala proces Dagmar Jiroušková. Jezdci pak hrozí několikatisícová pokuta.

Všeobecná praxe však bohužel hovoří jasně. Jezdci čtyřkolek nebo krosových motorek se jakémukoliv trestu vyhnou. Často je totiž nikdo nechytí.