Cílem aktuálního projektu je podle představitelů obce vybudování stezky v délce 5,5 kilometru v katastrálním území Konstantinových Lázní a okolních obcí. Stezka bude určena pro milovníky jízdy na kole a kolečkových bruslích. Nová stezka by měla zajistit také patřičné zázemí pro cyklisty a inline bruslaře.

„Zastupitelé očekávají především rozšíření možností volnočasových aktivit občanů regionu a současně i rozšíření nabídky cestovního ruchu," vysvětlil Deníku záměr projektu starosta Konstantinových Lázní Karel Týzl.

Stezku bude možné využívat nejen v letním období, ale také v zimě, kdy se pět a půl kilometru dlouhá stezka může změnit na trasu pro běžkaře.

Kudy stezka povede, je již určeno, začínat bude v Konstantinových Lázních, odkud bude možné jet do Čelivi, Dolních Polžic a Nové Vsi.

„Inline bruslení je v posledních letech velmi atraktivní a oblíbenou aktivitou. V okolí Konstantinolázeňska žádné podobné možnosti nejsou k dispozici, a tak předpokládáme, že stezky budou využívat obyvatelé širokého okolí a samozřejmě turisté. V budoucnu plánujeme i zimní využití jako okruhu pro běžkaře," potvrdil Týzl.

Projekt je podpořen z Evropského fondu pro místní rozvoj. Obec má již dotaci schválenou a začíná vybírat dodavatele stavebních prací. Celkové náklady by se měly pohybovat kolem dvaceti milionů, dotace by měla činit necelých 17,5 milionu korun.

„Pokud nenastanou komplikace, tak do konce července letošního roku by mohla nové cyklostezky využívat veřejnost," řekl starosta Karel Týzl.

Projekt byl vytvořený na základě poptávky po rekreačním a sportovním vyžití občanů, turistů a klientů Konstantinových Lázní. Projekt řeší zejména nedostatečnou nabídku cyklistického vyžití, chybějící prostor pro bezpečné ježdění a využívání inline bruslí a chybějící prostor pro zimní sporty.

U obyvatel lázeňské oblasti se setkal s příznivými ohlasy. „Tento projekt velmi uvítám. Jezdím hodně na kole a inline bruslích a tuto stezku budu určitě využívat. A nejenom já, ale i mí kamarádi," sdělila Deníku Denisa Jarošová.

Projekt se do povědomí obyvatel teprve dostává. „O připravované stezce zatím nevím. Nebudu ji moci ani bohužel využívat, ze zdravotních důvodů. Ale bude to jistě velmi zajímavá příležitost pro ostatní občany," uvedla Jaroslava Gálová Metličková z osady Lomy u Kokašic.

V tachovském okrese je několik set kilometrů značených tras pro cyklisty, skutečných cyklostezek je ale jen několik – z Plané do Chodové Plané, dále přímo na hranici s Bavorskem, v poslední době se vybudovaly cesty pro cyklisty a pěší například u Vysočan a mezi Tachovem a Vítkovem. Bruslaři mohou využívat dráhu u zimního stadionu v Tachově, alej u minerálky, případně novou komunikaci pod sjezdovkou na Vysoké. Další bruslařská dráha by měla vzniknout v novém parku v Plané.

Iveta Luňáková