Směřuje do Mariánských Lázní a až bude dokončen i mariánskolázeňský úsek, cyklisté tak nebudou muset riskovat na úzké a velmi frekventované silnici mezi uvedenými městy.

Cyklostezka se už začala stavět před několika týdny na okraji Chodové Plané. Ve výstavbě je úsek dlouhý zhruba 1,6 kilometru. Začíná poblíž železničního přejezdu v Chodové Plané a končí u mostu přes Senný potok, tedy na hranicích katastru městyse. Dál bude stezka pokračovat několik kilometrů po lesních cestách směrem k Mariánským Lázním.

Jak Deníku řekl starosta Chodové Plané Luboš Hlačík, cyklostezka je projektem, o němž se společně domlouval městys s Mariánskými Lázněmi. Na výstavbu je přislíbena dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. “Celkové náklady na výstavbu naší části stezky jsou osm a půl milionu korun. Jedná se o vysoutěženou částku, kterou nabídl zhotovitel,” uvedl starosta s tím, že dotace činí 85 procent.

Chodovoplánská radnice postupně vykoupila pozemky, po nichž trasa povede, zajistila projektovou dokumentaci a veškeré dokumenty potřebné ke stavebnímu povolení. Stavět se začalo v květnu, hotovo bude na podzim, pravděpodobně na přelomu září a října.

Jízdárna ve Světcích
Tip Deníku: Tachovská jízdárna zve na druhý koncert sezóny

Zatímco na chodovoplánské části stezky se už staví, na několik stovek metrů dlouhý lázeňský úsek ještě není ani stavební povolení. "Pro toto období není cyklostezka zahrnuta do rozpočtu města, zatím se tedy stavět nebude," sdělil Deníku Petr Řezník, vedoucí odboru investic Městského úřadu Mariánské Lázně. "V této lokalitě město vybudovalo novou místní komunikaci, o cyklostezce se sice jednalo, ale do plánu investic ještě zahrnuta nebyla," doplnil.

Další část stezky povede lesními cestami, ty podle slov chodovoplánského starosty přislíbili opravit vlastníci lesa.

Městys má do budoucna v plánu síť cyklostezek ještě rozšířit. “Navrhuje se cyklostezka ve směru na Dolní Kramolín, kterou začneme teprve plánovat. Měla by vést po již existující cestě, kde jsou různí vlastníci a která potřebuje nutnou opravu,” doplnil Hlačík.

Na západě Čech postupně vznikají další cyklostezky. Tento týden byl otevřen úsek komunikace pro cyklisty u Mochtína na Klatovsku, jehož výstavbu podpořil kraj více než čtyřmilionovou dotací. "Hodně se budují cyklostezky z Plzně ve směru na Domažlice. Například mezi Chotěšovem a Stodem, mezi Dobřany a Staňkovem, staví se v Předenicích, na Bezdružicku. Chystá se také cyklostezka z Klatov a Sobětice," vyjmenoval náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek a dodal, že další oblastí, kde v příštích obdobích vzniknou cyklostezky, jsou Brdy. V neposlední řadě patří k čerstvým dokončeným stavbám cyklolávka na železničním viaduktu přes Hracholuskou přehradu, která se bude otevírat v brzké době.