Starostům z Tachovska to při společném jednání potvrdil krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer. Opraveny budou i silnice, které patří k nejrozbitějším v okrese.

Podle Bauera letošní investice do oprav silnic konečně významně pomůže cestám v celém kraji. „Daňové příjmy krajů nebyly v minulosti takové, aby se dalo nějakým lepším způsobem silnice zrekonstruovat. Dluh na silničních stavbách kraje je zhruba 16 miliard korun – na silnicích osm a na mostech také osm," uvedl Bauer s tím, že podle vedení kraje by bylo ideální každý rok použít na opravy a rekonstrukce silnic zhruba miliardu. „Pak by se stav silnic výrazněji zlepšoval. Bohužel, v minulosti to bylo 400, 500 milionů. To nejsou takové prostředky, které by umožnily stávající stav změnit," dodal.

Současná vláda ale podle jeho slov, která přednesl v Tachově, tuto neutěšenou situaci pochopila a podpořila kraje. „Letos tak může kraj dát do silnic miliardu a opraví 134 kilometrů silnic a sedm mostů." Dalších 286 kilometrů opraví Správa a údržba silnic Plzeňského kraje opraví z vlastních prostředků technologií dvojitého nátěru a 80 km technologií mikrokoberce.

Z celkových 4600 km bude tak letos v kraji opraveno 500 km, významná část také na Tachovsku – 29 km za 135 milionů s podporou státu a evropských dotací, 31 km za 18 milionů z prostředků SÚS.

Mezi silnice, které se dočkají po dlouhých letech čekání rekonstrukce, bude také úsek od obce Únehle přes Erpužice a Trpísty na hranice okresu. „Je to dobře. Naše obce o to dlouho usilovaly a letos se to konečně podaří," vyjádřil se Deníku starosta Trpíst Josef Pavlas.

Opravovat se bude také průtah obcí Trpísty. Ten je charakteristický povrchem z dlažebních kostek – svým způsobem je to okresní rarita, podobný povrch je na Tachovsku (nepočítáme-li místní komunikace a náměstí) už jen v serpentinách na hlavním tahu ve Stříbře a v tzv. černošínských serpentinách.

„Dlažební kostky budou v Trpístech zachovány, ale v rámci rekonstrukce se budou překládat. Kostky jsou pro naši obec charakteristické, i občané si přáli, aby zůstaly zachovány," uvedl dále starosta Pavlas.

Také obec využije plánované opravy a dokončí třetí etapu kanalizace. Ta bude hotova do konce května a kromě nových stavebních parcel tak budou Trpísty stoprocentně odkanalizované.

Práce na rekonstrukci silnice začnou co nevidět, už tento týden se po Trpístech pohybovali pracovníci, kteří si označovali staveniště. Do konce června bude celá silnice jako nová. Úsek do obce Únehle se dělal před několika lety.