Do nedávna chátrající objekt bývalého zámku Daňkov začíná žít čilým životem. Prozatím alespoň akcemi pro veřejnost a také obnovou střechy. Majitelé však mají i plány do budoucna. V prostorách se vzácnými klenutými stropy by mohly vzniknout výstavní prostory. O víkendu patřil zámek pohádkám a dětem. Konalo se tam totiž Daňkovské drakobraní. Premiéru měli loni a organizátoři se netajili překvapením. „Ano, bylo to překvapující, kolik lidí si nás tu našlo, kolik jich přišlo. Tehdy se akce jmenovala Putování za dráčkem Vilíkem. Tentokrát jde o Svět fantazie a kouzel," sdělil Deníku za majitele zámku a také pořádající sdružení Vilicus předseda Jan Procházka.

Soutěžící děti se vypravily na cestu lesem kolem zámku a zříceniny hradu Gutštejn. „Mohou jednotlivá stanoviště navštívit libovolně, nemusí za sebou. Plní úkoly rozdělené do tří sfér podle povolání. Stanou se tak kouzelníky, válečníky nebo hraničáři. Kouzelníci na závěr kouzlí, válečníci získají zvláštní schopnosti a hraničáři léčí," popsal Procházka část hry skládající se z devíti úkolů.

Malí i velcí návštěvníci si v sobotu užili nejen hry a draka Vilíka. Připravena byla řada doprovodných akcí. Na nádvoří vystoupili žongléři, skupina dětského šermu Prokš, zahráli hudebníci Ventus, pohádku O Popelce a ztraceném střevíčku představil divadelní soubor Divoch ze Stříbra a pirátský šerm předvedli Duellanti.

Na Daňkovské drakobraní se vypravili také malí dobrovolní hasiči z Černošína. Akce se účastnili už loni a letos jich přijelo devatenáct a s dopravou černošínským dobrovolníkům pomohl sbor ze Svojšína. Rozdělili se do čtyř skupin na Veverky, Medvědy, Dračí muže a Žraloky. „Baví mě to tady a nejvíc se těším na draka," řekla malá hasička Verunka, která chodí do první třídy.

Organizátoři hodlají případný výtěžek z akce věnovat na obnovu střechy.

Zámek dostává ve dvou etapách nejen novou střechu, ale sdružení muselo prostory i uklidit. „Ze dvora a zámku bylo celkem odvezeno 21 tun suti a dvě nákladní auta objemného a jiného odpadu." Horní patro by měla v budoucnu obsadit stálá expozice. „Věnována bude místním zajímavým lokalitám. V blízkém okruhu jsou tři hradiště: Okrouhlé, Bezemínské a na Šipíně. Také jsou zde blízko tři přírodní rezervace," poukázal Procházka. Snahou je i vydání publikace či knihy týkající se právě zámku, expozic a hradu Gutštejn. Dolní patro plánují osadit nestálou expozicí. Zde by prostor měla místní občanská sdružení.