Registr na odboru dopravy Městského úřadu Tachov vyhledávají ti, kteří potřebují přihlásit auto, zapsat změnu majitele nebo technickou úpravu, schválit technickou způsobilost a registraci dovezených vozidel. Dále třeba při vyřazování aut z evidence či při výměně registračních značek. Registr využívají pro lustraci vozidel soudy, exekutoři. Nic z uvedených činností nejde v současné době provádět. V pondělí totiž spustilo ministerstvo dopravy nový program registru vozidel, který nefunguje.

„Není to první případ, kdy tahle vláda spustila něco, co nebylo připraveno. Nejvíc mě mrzí, že to odnášejí úředníci, kteří za nic nemohou. Mají s tím nepředstavitelně mnoho práce a lidé si na nich vylévají zlost," zlobí se starosta Tachova Ladislav Macák.

Řidiči na Tachovsku jsou naštěstí celkem slušní. „Díky jim za to. Přišli, vyslechli si, jaké máme problémy, byli trpěliví, i když někteří už přišli opakovaně," uvedl vedoucí tachovského odboru dopravy Václav Fišpera.

Ministerstvo stále opakuje: systém je v pořádku. Praxe je zcela jiná. „Pokud se nám vůbec podaří se do systému přihlásit, zjišťujeme chybovost nového programu, nelze s ním pracovat, zavádět data ani je zálohovat," uvedl vedoucí oddělení dopravně správních agend Václav Škarda.

„Když jsme si zkoušeli pokusně zavést údaje o našich vlastních autech, zjistili jsme chyby celého systému," dodal. V praxi to znamená například, že máte-li řádně zaregistrovanou svoji škodovku, z nového systému může vypadnout, že jste vlastníkem třeba trabanta. Lze reálně předpokládat, že chyby jsou u všech sedmi a půl milionu registrovaných vozidel, tedy v celé databázi.

„Obáváme se, že celá databáze je z původního systému překlopená s chybami," míní vedoucí Fišpera. Jejich odstraňování bude zřejmě během na dlouhou trať.

A další problém – pokud už se nějakým zázrakem registrace podařila, nelze nové informace uložit. Takže zbytečně dlouhá administrativní práce přišla totálně vniveč. „Všechno tak budeme muset zpětně kontrolovat, jestli se nám to podařilo do systému uložit nebo ne," obává se Václav Škarda.

S registrem pracuje v Tachově šest úředníků, ale ministerstvo dopravy z kapacitních důvodů proškolilo pouze jednoho. „Navíc nový systém nebyl vůbec odzkoušený. Klidně mohl fungovat ten původní a zcela vyhovující a vedle něj se mohl paralelně zkoušet nový," míní Václav Škarda. Ve zkušebním provozu by se tak postupně vychytaly a odstranily chyby a zaučili by se úředníci.

Nikdo z oslovených si netroufl odhadnout, od kdy by mohl být registr vozidel zcela funkční. „Doporučujeme občanům, zvláště těm ze vzdálenějších obcí, aby si pro jistotu k nám zavolali a zeptali se na situaci. Mohlo by se stát, že pojedou do Tachova zbytečně," vzkazují úředníci odboru dopravy. Podle poslední informace ministerstva dopravy se mohou lidé s problémy okolo registru obracet formou mailového dotazu na: zelenalinka@mdcr.cz.