V rámci okresu a kraje nevědí, co je to porážka. Letos vyhráli i Mistrovství ČR. Cyklisté ze Základní školy Černošín se v těchto dnech připravují na Mistrovství Evropy v dopravní soutěži, které se uskuteční od 20. do 23. září v Černé Hoře. Michaela Mičková, Lukas Šupica, Pavel Novotný a Adéla Marková, to je tým dopravních přeborníků, které trénuje a ladí znalosti bezpečnosti silničního provozu trenérka Naděžda Pézlová.

Na konci června se tento tým zúčastnil celostátního finále dopravní soutěže, které se uskutečnilo v Darovanském Dvoře u Rokycan. „Využili jsme domácího prostředí, protože jsme hřiště znali, to bylo naší výhodou. Tam jsme v urputném souboji vyhráli. Po této výhře se rozjela mašinérie, kdy jsme museli více trénovat, a to i o prázdninách," vypráví trenérka Naděžda Pézlová.

Prázdninový trénink jim ale přerušila rekonstrukce dopravního hřiště. „Přes prázdniny jsme museli některé tréninky vynechat, protože nám měnili povrch na hřišti. Na hřiště jsme dostali dotaci z Programu rozvoje venkova, 387 tisíc korun. Náklady tuto částku určitě překročí. Dále jej bude financovat zřizovatel. Ten nám vychází vždy vstříc a za to jsme moc rádi," říká Pézlová a pokračuje: „Město Černošín nám také věnovalo dvacet tisíc korun na reprezentaci města. Což je oblečení pro družstvo a dary pro soupeře. Vezeme 84 tašek s dary. Jsou v nich pexesa českých hradů a zámků, reflexní prvky, propisky s logem a nápisem Sdružení města Černošínska a další dary."

Na let letadlem za hranice, na moře a hlavně na soutěž samotnou se dopravní tým moc těší. Všichni trénují i ve volném čase, když nemusí. A co je překvapivé, že když nejezdí na kole, využívají jiné dopravní prostředky. Michaela jezdí na koni a Lukas na čtyřkolce nebo motorce.

„Věřím nám. Poctivě trénujeme. U své babičky trénuji i ve volnu. Na dvoře si rozdělám překážky a jezdím," říká účastnice Michaela Mičková.

Stejně jako Michaela trénuje i Lukas Šupica: „Trénuji doma a poctivě. Nikdo mě k tomu nenutí, chci sám. Ze závodů jsem nervózní, protože je to moc důležité, už proto, že letíme tak daleko."

Tým cyklistů má podporu jak u zřizovatele, tak ve škole, ale hlavně doma u svých rodičů. „Myslím, že máme celkem velkou šanci na výhru. Doma mi rodina, i celému týmu, věří a fandí," popsal Pavel Novotný.

Tréninky rozhodně nešidí. „Nejvíce pracujeme na jízdě zručnosti, která je ve čtyřech částech z osmi. Dále jsou dvě části teoretické. Patří mezi ně řešení dopravní situace na křižovatkách nebo rozfázování odbočení vlevo," dodala Pézlová.

Trenérka to vidí objektivně a týmu věří: „Kdybychom se umístili do první poloviny, což je do jedenáctého místa, byl by to opravdu veliký úspěch. Když nezapracuje příliš velká nervozita, máme velkou šanci. Já jim věřím."