Nebo si mohou o škole něco zjistit na internetu, či dotazováním u studentů, kteří ji již studují. Nebo navštívit školu při dni otevřených dveří. Gymnázium a obchodní akademie Stříbro přišla s dalším novým nápadem. Škola rozeslala pozvánku na základní školy po celém Tachovsku a pozvalo zájemce o studium přímo do výuky.

Návštěvu absolvovali ve stejný den, kdy škola uspořádala běžný den otevřených dveří pro veřejnost. „Běžný den otevřených dveří začal odpoledne, ale už dopoledne jsme pozvali deváťáky a žáky pátých tříd, kteří přemýšlejí o víceletém gymnáziu, aby měli možnost nahlédnout do výuky," potvrdil ředitel školy Milan Deredimos. „Mohli si prožít jeden den nanečisto, byli ve vyučování, viděli hodinu anglického jazyka, hodinu aplikované ekonomie, kde se seznámili s naší studentskou firmou," uvedl dále ředitel s tím, že uchazeči si také prohlédli celou školu a dostali drobné občerstvení.

Možnost zúčastnit se výuky v gymnáziu a obchodní akademii využily dvě desítky deváťáků. „Předpokládáme, že to jsou přesně ti, které studium na našem gymnáziu nebo obchodní akademii zajímá," uvedla zástupkyně ředitele Věra Šedivá s tím, že škola rozeslala na každou devátou třídu po patnácti pozvánkách. „To, že se dostavilo celkem dvacet dětí, považujeme za úspěch, protože loni na to reagovalo jen osm školáků."

Kromě návštěvy zmíněných vyučovacích hodin – angličtiny a aplikované ekonomie – si uchazeči o studium vyzkoušeli přímo práci pro studentskou firmu. „Pak jsme je vzali už do specializovaného předmětu. Naše obchodní akademie je profilovaná na služby cestovního ruchu. Při odborném předmětu měli možnost shlédnout skupinové prezentace třeťáků a zúčastnit se i hodnocení," vysvětlila šedivá. Deváťáci se dozvěděli, jaké uplatnění by mohli najít v případě absolvování této školy.

Na závěr, po občerstvení, si návštěvníci sehráli v počítačové učebně aplikaci Chci být milionářem. „Jak jsem sondovala jejich názory, byli jako u vytržení, protože s takovou výukou se na základních školách nesetkávají. Je to pro ně úplně něco jiného a hrozně se jim to líbilo. Tak předpokládám, že se jejich záměr projeví při nástupu na přijímací řízení," doplnila zástupkyně ředitele.

Další podobná akce se uskuteční v lednu, připraven bude znovu speciální program pro žáky devátých tříd. Stříbrská škola opět rozešle na základní školy pozvánky, aby se mohli případní zájemci přijít podívat.